Celstraf geëist tegen 'schaamteloze' oplichter

In de zaak tegen een 46-jarige verdachte van oplichting, heeft de officier van justitie vandaag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden geëist. Gelet op zijn strafblad noemde de officier zijn gedrag ‘onverbeterlijk’. Ook moet er een bedrag van bijna 56 duizend euro worden afgepakt, als ontneming en voor de vorderingen van de slachtoffers. In de zaak van vandaag ging het om veertien feiten.

Negen van deze feiten betreffen gevallen van flessentrekkerij. De verdachte deed zich geregeld voor als piloot of gaf een valse naam op. In die hoedanigheid kocht hij diverse spullen: kleding, planten, velgen, een auto, flessen wijn, sushi, een hond. Steeds gaf hij aan niet direct te kunnen betalen: het pinnen lukte niet, zijn pas is geskimd, het geld is overgemaakt, er is iets fout gegaan bij de bank. In sommige gevallen zegt hij dat hij zelfs dat hij terminale kanker heeft.

Naast de koopovereenkomsten, laat hij ook onder een valse naam een auto repareren zonder te betalen. Hij laat valse, geantedateerde facturen opmaken voor gestolen goederen uit zijn tuin en voor een keuken. Hoewel de goederen en de keuken niet worden geleverd, dient hij de facturen in bij verzekeringsmaatschappijen. Nog erger is de oplichting van een vrouw en haar moeder. Hierbij gaat het niet alleen om financiële oplichting, maar ook om emotionele oplichting. Hij gaat een relatie aan met de vrouw en vertelt haar en haar moeder dat hij piloot is, dat hij gescheiden is en dat zijn ex beslag heeft laten leggen op zijn bezittingen zodat hij geld nodig heeft. Zij geven hem geld en een auto. De auto verkoopt hij, het geld is weg en de vrouw moet erachter komen dat de man met wie zij een relatie had, een heel ander persoon is. ‘Schaamteloos’ kenmerkte de officier dit gedrag.

Hij achtte alle feiten wettig en overtuigend bewezen. De verdachte is een charmante man, een goede prater die het vertrouwen van mensen weet te winnen. Deze talenten gebruikt de man om mensen te benadelen en goede sier te maken met onbetaalde spullen. In het verleden is deze verdachte vaker veroordeeld voor dit soort feiten. Dat maakt dat de officier van justitie geen heil ziet in een behandeling maar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf eiste van 36 maanden. Het wederrechtelijk verkregen voordeel is berekend op een bedrag van 55.886,82 euro. Dat moet worden ontnomen. Ook vroeg de officier om de vorderingen van de diverse benadeelde partijen toe te wijzen. De rechtbank doet uitspraak over twee weken.