Internationale actiedag in witwasonderzoek

Bij een internationaal gecoördineerde actie hebben opsporingsdiensten dinsdag in totaal 10 locaties in Nederland, Spanje en Cyprus doorzocht. Dat gebeurde in een onderzoek door de FIOD naar twee mannen die ieder konden beschikken over meer dan 1.000.000 euro onverklaarbaar vermogen, dat zij buiten het zicht van de autoriteiten op buitenlandse rekeningen hebben gestald. Er is gezocht in woningen, vakantiewoningen en bedrijfspanden van de verdachten. Er is behalve op administratie, beslag gelegd op onroerende goederen, bankrekeningen, horloges, een Mercedes en tienduizenden euro’s contant geld, omdat misdaad niet mag lonen.

Eurojust ondersteunde de coördinatie van de acties in de verschillende landen. Internationale samenwerking is belangrijk, omdat er vaak landsgrenzen worden overschreden bij het opzetten van verhullende constructies.

Verdenking

Het onderzoek richt zich op een 69-jarige man uit Bussum en een 63-jarige man uit Hilversum. Zij worden verdacht van (gewoonte) witwassen en belastingfraude. De mannen deden ieder van 2009 tot heden voor circa 700.000 euro grote contante opnamen met creditcards gekoppeld aan buitenlandse bankrekeningen van ondernemingen, waarover zij konden beschikken. Of ze deden grote aankopen en overboekingen vanaf de bankrekeningen. De uitgaven zijn niet te verklaren uit reguliere inkomsten. De inkomsten op de buitenlandse rekeningen werden niet aan de Belastingdienst opgegeven. Waar het geld vandaan komt is onderwerp van onderzoek.

De FIOD doet ook onderzoek naar de rol van de vermoedelijke facilitator. Dat is een 36-jarige Nederlander die in Panama staat ingeschreven, maar met zijn gezin op Cyprus woont. Hij zou ondernemingen en daaraan gekoppelde bankrekeningen op Cyprus en in andere landen opzetten voor derden.

Doorzoekingen

De Cypriotische autoriteiten doorzochten de woning van de 36-jarige dienstverlener op Cyprus. In Marbella(Spanje) is de vakantiewoning van de 63 jarige man doorzocht. In Nederland werden een woning in Bussum en een vakantiewoning van de 69-jarige verdachte doorzocht. Ook werd een bedrijfspand in Naarden doorzocht waar bedrijven van de 69-jarige en 36-jarige verdachte gevestigd zijn en een opslagloods in gemeente Wijdemeren. In Hilversum is de woning van de 63-jarige man doorzocht en de FIOD doorzocht ook de werkplek van de 63-jarige man. In Sliedrecht werd de woning van de moeder van de 36-jarige dienstverlener doorzocht. Bij twee Nederlandse boekhoudkantoren is administratie gevorderd, eveneens werd er informatie in de cloud in beslag genomen.

Witwassen werkt ondermijnend

Verhullende constructies ontwrichten de maatschappij. Facilitators die daar aan mee werken worden aangepakt. Voorkomen moet worden dat crimineel verdiende gelden in de bovenwereld terecht komen en kunnen worden gebruikt alsof ze legaal verkregen zijn. Witwassen van crimineel verkregen gelden is strafbaar en witwassen werkt ondermijnend, omdat voor witwassen de financiële infrastructuur wordt gebruikt. Financiële instellingen, zoals bijvoorbeeld banken, maar ook notarissen, advocaten, botenverkopers etc. spelen een belangrijke rol in de strijd tegen witwassen, bijvoorbeeld door het melden van ongebruikelijke transacties bij de FIU.

Buitenlands vermogen melden bij Belastingdienst

De kans dat de overheid verborgen buitenlands vermogen op het spoor komt wordt steeds groter. Door het structureel uitwisselen van data met buitenlandse overheden, door gegevens die via tipgevers en groepsverzoeken worden verkregen, slimme gegevenskoppeling en ander soort onderzoek zoals het debet-creditcardonderzoek en belastingplichtigen die zich vrijwillig melden, krijgen we steeds beter zicht op verhullende geldstromen en facilitators die betrokken zijn.
De afgelopen jaren hebben veel mensen vrijwillig hun buitenlands vermogen gemeld. Dit kan nog steeds bij de Belastingdienst. Een ieder die zijn buitenlands vermogen niet opgeeft kan onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek worden.