Celstraffen geëist voor drugshandel via darknet en witwassen bitcoins

Tegen twee hoofdverdachten in een drugs- en witwaszaak heeft het Openbaar Ministerie zes en vierenhalf jaar gevangenisstraf geëist. Twee medeverdachten hoorden voor de rechtbank in Utrecht achttien maanden cel tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het OM acht bewezen dat de hoofdverdachten een criminele organisatie vormden die zich richtte op grootschalige internationale drugshandel via internet en op het witwassen van bitcoins.

Tegen een vijfde en zesde verdachte met een ondergeschikte rol in de zaak eiste de officier van justitie een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden plus een werkstraf van 180 uur en een geldboete van dertigduizend euro.  Zij worden verdacht van witwassen en bezit van munitie.

De hoofverdachten, twee mannen van 24 jaar uit Amsterdam en Utrecht, hebben volgens het OM tussen juni 2014 en oktober 2015 een grote hoeveelheid harddrugs verhandeld via internet. Via TOR-netwerken kwamen contacten tot stand met klanten uit de hele wereld. In de genoemde periode werden zeker 872 bestellingen verstuurd naar 49 verschillende landen. Daarbij is tenminste een hoeveelheid van 14.646 XTC-pillen, 4828 gram speed, 774 gram cocaïne en 943 gram MDMA verhandeld. De officier rekent het de verdachten extra zwaar aan dat op deze wijze ook zeer jeugdige gebruikers aan levensgevaarlijke middelen konden komen.

In dezelfde periode kocht de Amsterdammer op grote schaal bitcoins op voor een waarde die drie tot acht procent lager lag dan de daadwerkelijke waarde ervan. Nadat online contact gelegd was met de verkopers vonden deze transactie plaats op straat, bijvoorbeeld op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant. De bitcoins werden vervolgens met winst weer verkocht. Op deze wijze werd ruim vijf miljoen euro aan bitcoins verzilverd. Daarbij werd gebruik gemaakt van diverse constructies met als doel argwaan bij banken en autoriteiten te voorkomen. De medeverdachten speelden bij het witwassen een cruciale rol.

De zaak kwam aan het licht na een melding van een bank met betrekking tot waargenomen ongebruikelijke transacties. Dit leidde tot de aanhouding van de verdachten op 13 oktober 2015.       

Onderzoek heeft aangetoond dat de opgekochte bitcoins grotendeels een illegale herkomst hebben. Uit getapte telefoongesprekken, uit getuigenverklaringen en uit de geschetste context blijkt volgens het OM dat de verdachten hier weet van hadden of dat hadden moeten hebben. Door deze bitcoins op te kopen hebben de verdachten andere criminelen gefaciliteerd bij het winstgevend maken van hun strafbare activiteiten.

Behalve de straffen eiste het OM ook de verbeurdverklaring van in beslag genomen contant geld ter waarde van ruim 65.000 euro en drie auto’s. Ook een bedrag van 123 duizend euro waarover een van de verdachten zou moeten beschikken, maar waarvan onbekend is waar het is, moet naar mening van de officier verbeurd verklaard worden.

Berekend is dat de verdachten 350.000 euro hebben verdiend met drugshandel en witwassen. Dit geld moet van het OM terugbetaald worden aan de staat met aftrek van verbeurdverklaarde geldsommen en goederen.

De rechtbank doet op 14 november uitspraak.