Eis: achttien maanden cel voor oplichting met nep-betaalapp
Een slimme jongen met ondernemingszin en organisatietalent. Met heel veel goede wil zou je de 19-jarige verdachte uit Den Haag zo kunnen omschrijven. Jammer genoeg stak hij zijn energie in het oplichten van mensen op Marktplaats. Vandaag hoorde hij voor de Haagse rechtbank achttien maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) tegen zich eisen.
De 19-jarige Hagenaar beschikte over een nep-betaalapp van een grote bank. Je kon er bedragen mee invoeren ten gunste van anderen en het geld ook zogenaamd overmaken. Door dat in het bijzijn van de slachtoffers te doen, werden die bewogen tot de afgifte van iPhones, MacBooks en andere dure spullen. Dat het geld niet direct op hun rekening verscheen, vonden de slachtoffers niet vreemd. Het duurt immers altijd even voordat een overgemaakt bedrag binnenkomt. Maar wanneer na verloop van dagen er nog steeds niets op de rekening binnenkwam en de slachtoffers probeerden om contact op te nemen met de kopers, gaven die uiteraard niet thuis. Een reeks aangiftes vanuit de hele Randstad was het gevolg.
De 19-jarige opereerde niet alleen. Hij had een groep van zo’n twaalf handlangers om zich heen verzameld. Jongens en meisjes die over het algemeen minderjarig waren. Die had hij ook verschillende rollen toebedeeld. Zo waren er regelaars die via Marktplaats afspraken maakten met potentiële slachtoffers en die ook voor zogeheten lopers zorgden. Die lopers waren meiden die vaak met zijn tweeën op de afspraken afgingen. Vanuit de gedachte dat meisjes dikwijls betrouwbaarder overkomen dan jongens. De meisjes werden weer naar de afspraken gereden door verschillende chauffeurs (die meerderjarig waren). Die parkeerden hun auto om de hoek waarna de dames aanbelden bij het slachtoffer. De 19-jarige ging zelf vaak mee, maar bleef in de auto zitten. Hij instrueerde de lopers in het gebruik van de nep-app die op een speciaal daarvoor bestemde mobiele telefoon stond.
De regelaars, chauffeurs en lopers kregen voor hun diensten van de verdachte zo’n 50 euro. Zelf wist de 19-jarige op deze manier en naar schatting zo’n 13.000 euro te verzamelen. Uit de verklaringen van de medeverdachten en andere bewijzen komt duidelijk naar voren dat hij het brein van de organisatie was. Hij gaf iedereen instructies, had de telefoon met de nep-app, verzamelde de goederen, betaalde de anderen en huurde een opslagruimte voor de gestolen spullen.
Toch viel hij door de mand toen de politie zag dat in verschillende aangiftes eenzelfde manier van oplichting naar voren kwam. Zo kwamen ze uit bij de verdachte die op 18 mei 2017 op heterdaad betrapt kon worden, samen met enkele medeverdachten. Op de tenlastelegging staan vijftien oplichtingen en acht pogingen daartoe, gepleegd in de Randstad tussen januari en mei van dit jaar.
De officier verwijt de verdachte niet alleen de oplichtingen. Zij neemt het hem ook kwalijk dat hij een flink aantal minderjarigen in zijn criminele praktijken heeft weten mee te trekken. Zij eiste daarom achttien maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk). De twaalf medeverdachten zullen zich op een later moment moeten verantwoorden.