OM eist gevangenisstraf voor identiteitsfraude en oplichting
Een 33-jarige man uit Dalfsen die vandaag voor de rechtbank in Zwolle terecht stond voor identiteitsfraude en internetoplichting, hoorde een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk, tegen zich eisen. Volgens de officier van justitie is de verdachte zeer geraffineerd te werk gegaan en heeft hij geen enkel respect getoond voor zijn slachtoffers.
De man werd op 24 mei 2016 aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis. Op het moment van aanhouding lagen er tientallen aangiften tegen hem.
Een van de werkwijzen werd door de verdachte zelf ‘plan telecom’ genoemd.’ Bij telecombedrijven werden in totaal 400 smartphones besteld, die werden doorverkocht. De verdachte bestelde de telefoons uit naam van bestaande bedrijven. De Dalfsenaar zocht uit wie bij deze bedrijven bevoegd was om bestellingen te doen, en vervalste vervolgens volmachten of paspoorten van deze persoon. Bij de aflevering van de telefoons stond de verdachte of een katvanger de koerier op te wachten en nam, wederom met valse papieren, de telefoons in ontvangst. De waarde van de bestelde Iphones ligt rond de 250.000 euro en ook is met de smartphones voor tienduizenden euro’s gebeld naar onder andere goksites.
Na ‘plan telecom’ ontwikkelde de verdachte ‘plan vacature’. Hij plaatste op een vacaturesite namens grote bedrijven vacatures. Aan de sollicitanten werd vervolgens gevraagd om zich te identificeren. Ook werd gevraagd om 1 euro over te maken naar een rekeningnummer. Dit zou nodig zijn om een reiskostenvergoeding voor het sollicitatiegesprek over te kunnen maken. In werkelijkheid opende de verdachte op naam van de benadeelde een rekeningnummer, waarvoor de benadeelden zonder dit te beseffen een identificatiestorting van 1 euro deden. Vervolgens werden bij diverse creditcardmaatschappijen creditcards aangevraagd voor de geopende rekeningen.
Tot slot deden zes directieleden van bedrijven aangifte tegen de Dalfsenaar, omdat hij met vervalste papieren telefoonabonnementen en online bestellingen zou hebben gedaan.
De man zou ook twee medewerkers van Jeugdzorg hebben lastig gevallen door seksueel getinte websites uit naam van de medewerkers te maken. Ook zou hij een website gemaakt hebben waarop de aangevers in verband werden gebracht met maffia en kinderhandel. Het motief hiervoor zou liggen in de uithuisplaatsing van een kind van de verdachte.
De verdachte heeft volgens de officier van justitie op grote schaal mensen opgelicht en gedupeerd. De benadeelde bedrijven zijn opgescheept met veel rompslomp en onderzoekskosten, maar de schade is niet alleen financieel, aldus de officier van justitie: ‘Door de identiteitsfraude zijn mensen in hun goede naam en privacy aangetast.’
De geraffineerde wijze waarop de man te werk is gegaan, werkt strafverzwarend: ‘Het waren geen onbezonnen daden. Verdachte heeft tevoren goed nagedacht hoe hij over de rug van zijn slachtoffers ‘geld kon maken’, om zijn luxe leven en zijn cocaïnegebruik te kunnen bekostigen.’ De verdachte heeft volgens de officier op ‘professionele wijze’ zijn kennis van de ICT en het internet ingezet, en de juiste compagnons en katvangers geselecteerd om zijn plannen te verwezenlijken.
Bij de strafeis wordt ook rekening gehouden met het gevaar dat de man opnieuw de fout ingaat. Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, op zijn plaats. In de proeftijd van drie jaar geldt dat verdachte zich moet laten behandelen. Ook kondigde de officier van justitie een ontnemingsvordering aan.
De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, doet over twee weken uitspraak.