Inhoudelijke behandeling witwasonderzoek Arville
Vanaf maandag 27 maart 2017 staan drie verdachten op zitting in het witwasonderzoek Arville, waarin in mei 2014 meerdere verdachten zijn aangehouden en vele miljoenen in beslag zijn genomen. Op de tenlastelegging staan naast het witwassen van crimineel verkregen geld ook handel in drugs en wapenbezit.
Hoofdverdachten
Het gaat om een 50-jarige man uit Leeuwarden en zijn 54-jarige echtgenote. Hun zaak komt maandag 27 en dinsdag 28 maart aan bod in de rechtbank in Leeuwarden. De zaak tegen de 37-jarige man uit Leeuwarden staat gepland voor woensdag 29 maart en vindt plaats in “de Bunker” in Amsterdam. De rechtbank heeft besloten deze zaak vanwege veiligheidsaspecten achter gesloten deuren te behandelen.
Afpakken
Tijdens de inhoudelijke behandeling komen ook de ontnemingsvorderingen aan de orde. Het gaat om een gezamenlijke vordering van 15 miljoen euro voor de hoofdverdachte en zijn echtgenote. Het OM heeft dit bedrag berekend aan de hand van het uitgavenpatroon van het echtpaar. De onderbouwing van de ontnemingsvordering door het OM staat al op papier en ligt bij de rechtbank en de raadslieden. De rechtbank heeft tijdens de eerste zittingsdag bepaald dat de ontnemingsprocedure pas wordt gestart, nadat vonnis is gewezen in de strafzaak. Dit houdt in dat een uitspraak in de ontnemingsprocedure nog wel even op zich laat wachten.
Overige verdachten
Naast de drie hoofdverdachten, kent dit onderzoek nog meer verdachten. In totaal zijn 14 personen en ondernemingen als verdachten aangemerkt door het OM. Een deel van de handlangers dat heeft geholpen bij het onderbrengen van het geld en de luxe goederen, moet later voorkomen. In een aantal gevallen is een schikking getroffen.
Ondermijnende criminaliteit
Eén van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is ondermijnende criminaliteit; een vermenging van de onder- en bovenwereld. Illegale activiteiten zijn niet uit te voeren zonder gebruik te maken van legale structuren. Van witwassen is algemeen bekend dat dat vaak samenhangt met zware georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Er schuilen meestal ernstige strafbare feiten achter zoals bijvoorbeeld internationale drugshandel, wapenhandel en/of mensenhandel. Criminaliteit waarmee ten koste van anderen veel geld wordt verdiend; geld dat op een andere manier terug komt in het financiële betalingsverkeer. Het OM zet (samen met andere instanties) stevig in op het aanpakken van deze vorm van criminaliteit met name door ook in te zetten op het ontnemen van wederrechtelijk verkregen voordeel. Crimineel verkregen geld wordt ook regelmatig geïnvesteerd met het doel om invloed te krijgen in politiek, bedrijfsleven of de financiële sector. Deze vermenging van onder- en bovenwereld is zeer zorgelijk. Het zorgt ervoor dat de integriteit en geloofwaardigheid van de bovenwereld onder druk komen te staan
Overheidsorganisaties pakken gezamenlijk de ondermijnende criminaliteit aan, waardoor de slagkracht groter is. Onderzoeken richten zich niet alleen op de belangrijkste spelers, maar ook op partijen die een faciliterende rol hebben.
Samenwerking
In het onderzoek Arville hebben diverse specialisten uit de opsporing en vervolging nauw samengewerkt. Het OM Noord Nederland werkte in dit onderzoek intensief samen met het Functioneel Parket, specialist op het gebied van ontnemingsvorderingen. Naast de OM-organisaties werkten onder andere de politie eenheid Noord-Nederland, de belastingdienst en de FIOD mee.
Afpakken en ontnemen
Misdaad mag niet lonen! Door status(symbolen) af te pakken, laten de politie en het Openbaar Ministerie zien dat misdaad niet loont. Bij de doorzoekingen destijds is beslag gelegd op meerdere panden, kostbare auto's, scooters, sieraden en wapens. Ook zijn enkele miljoenen euro’s aan contant geld in beslag genomen. Het geld dat wordt afgepakt, kan niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten.