Aanhoudingen en beslag in internationaal onderzoek naar illegaal gokken
De Politie heeft gistermiddag en -avond in een internationaal onderzoek naar het aanbieden van illegale gokmogelijkheden in samenwerking met de Kansspelautoriteit, Defensie en buitenlandse autoriteiten in totaal 15 locaties in Nederland, Duitsland en Oostenrijk doorzocht. Er zijn twee verdachten aangehouden in Nederland en Duitsland. Er is voor meer dan 1.000.000 euro beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed en auto’s, omdat misdaad niet mag lonen.
Het onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket is gericht op een organisatie die vermoedelijk op grote schaal illegale gokmogelijkheden op voetbalwedstrijden (voetbaltoto via gokzuilen) aanbiedt in Nederland en Duitsland. De verdenking is dat er geen kansspelbelasting zou worden afgedragen en de inkomsten uit het aanbieden van de illegale activiteiten zouden worden witgewassen. Hoeveel geld er verdiend is, is onderwerp van onderzoek, maar het gaat in ieder geval om meer dan 1.000.000 euro.
De hoofdverdachten zijn een 44-jarige man en een 51-jarige man uit Enschede. Zij zijn beide aangehouden. De 44-jarige man was in Duitsland op het moment van zijn aanhouding. Hij is door de Duitse autoriteiten aangehouden. Hij had bij zijn aanhouding 45.000 euro contant op zak. Dat is in beslag genomen. Nederland zal Duitsland verzoeken om de man over te leveren.
Aanbieden illegale gokmogelijkheden ernstig
In Nederland heb je voor het aanbieden van gokmogelijkheden een vergunning nodig van de Kansspelautoriteit. Het aanbieden van gokspelen in Nederland zonder vergunning is ernstig, omdat hiermee het financieel-economische stelsel en het overheidsbeleid ten aanzien van gokken wordt ondermijnd. Niet alleen de inleggers zijn geheel oncontroleerbaar, er is geen zicht op geldstromen, omzet, eventuele verdiensten en de controle op manipulaties van kansspelen is daarmee niet meer mogelijk. Er is geen zicht op personen die gokken en dat maakt het bestrijden van gokverslavingen lastig.
Illegale goklocaties
Het onderzoek is in het voorjaar van 2015 gestart, na een aangifte door de Kansspelautoriteit. De Kansspelautoriteit heeft kennis en expertise geleverd voor het onderzoek. Er wordt ook samengewerkt met de gemeenten waar de goklocaties gevestigd waren. Het gaat om Utrecht, Amsterdam (2), Enschede, Hengelo, Deventer en Arnhem.
Misdaad mag niet lonen
De Duitse politie doorzocht twee woningen en een bedrijfspand, waar vermoedelijk naast de legale gokmogelijkheden ook illegale mogelijkheden werden geboden. De Oostenrijkse autoriteiten hebben administratie van een bedrijf in beslag genomen. In Nederland doorzocht de politie met hulp van defensie de goklocaties en vier woningen in Enschede. Behalve op administratie en digitale bestanden, is beslag gelegd op contant geld, bankrekeningen en onroerend goed. In woningen in Enschede werd in een kluizen ruim 300.000 euro aangetroffen.
De zoekteams van Defensie
Defensie beschikt over gespecialiseerde zoekteams die bijstand hebben geboden aan de politie bij de doorzoekingen. De zoekteams van Defensie kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken, of door muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.