"Dit zijn precies de signalen in aanloop naar dodelijk partnergeweld"

Niet minder dan 1700 keer belde een 31-jarige verdachte zijn ex-vriendin, in de maand nadat zij het uit had gemaakt. 365 e-mails, 235 berichten. "Jij bent van mij," luidde een van de teksten. Vandaag stond de man voor de rechter.

De vrouw had de relatie uitgemaakt nadat ze een paar jaar samen waren geweest. In die jaren was het al vaker niet goed gegaan, was het ook al eens een paar maanden uit geweest, en verdachte mishandelde haar. Voor in elk geval drie incidenten (slaan, beetpakken, een kopstoot en haren trekken) stond hij vandaag ook terecht.

Net als voor belaging en bedreiging. Honderden berichten ontving het slachtoffer in de maand nadat ze het had uitgemaakt en die berichten waren ook niet zelden dreigend van aard. Verdachte heeft zelfs met een vuurwapen voor de deur gestaan en in de lucht geschoten. "Het was zo bedreigend dat het slachtoffer haar nieuwe baan na een week alweer opzegde, omdat verdachte erachter was gekomen. Ze was bang dat hij haar of haar nieuwe collega's iets zou komen aandoen."

Signalen

De officier benoemde op zitting dat het onderwerp partnerdoding, oftewel femicide, de laatste tijd veel in het nieuws is. "En wat waren dan vaak vooraf de signalen? Stalking, bedreiging, geweld. Precies de drie feiten waarvoor meneer vandaag terecht staat."

Typerend is dat het slachtoffer haar verklaring later heeft bijgesteld, zelfs aangeeft weer een relatie te willen met verdachte. Uit alles blijkt dat hij haar vanuit de gevangenis nog onder druk blijft zetten. "Ik zit hier nu door jou," is te horen in een afgeluisterd gesprek. "Maar dat geeft niet. Ik ga jou spreken."

Hoge eis

Volgens de officier van justitie is bij verdachte geen enkel besef van zijn fouten te bespeuren. Sterker, hij laat zich door een gevangenisstraf niet afschrikken. "Mijn eer staat hoger dan welke wet ook," staat te lezen in een bericht.  "Weet dat. Die deur gaat open zolang ik geen levenslang krijg."

Alle betrokkenen maken zich ernstig zorgen om de veiligheid van het slachtoffer, merkte de officier van justitie op. Daarom is het volgens het Openbaar Ministerie van groot belang, om het slachtoffer ook tegen zichzelf in bescherming te nemen, dat na de straf een contactverbod en locatieverbod volgen voor de duur van drie jaar. Maar voordat het zover is zou verdachte eerst een celstraf moeten uitzitten van 14 maanden, waarvan 7 voorwaardelijk. Onder die voorwaarden onder meer een gedragsinterventie agressiebeheersing en een verplichte behandeling.

"Als we kijken naar de vergrijpen en die apart zouden wegen, is dit veel. Maar een lagere eis zou geen recht doen aan de situatie: het patroon van ellende voor dit slachtoffer."

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.