Zes verdachten betrokken bij Maastrichts drugsnetwerk: OM eist celstraffen en geldboetes
Opnieuw staan vier verdachten voor de rechter op verdenking van deelname aan een criminele organisatie in de periode 2012 tot en met 2020. Het Maastrichtse drugsnetwerk hield zich volgens het Openbaar Ministerie Limburg (OM) onder meer bezig met het handelen in verdovende middelen, zoals cocaïne en heroïne. Het OM eiste vandaag celstraffen en geldboetes. In maart van dit jaar stemde de rechtbank al in met zogenaamde procesafspraken voor twee van de in totaal zes verdachten.
Sinds 2012 komt de naam van ‘Tonie’ bij de politie naar voren waarbij het gaat om de handel in heroïne en cocaïne in Maastricht. In maart 2020 startte het onderzoek naar de drugslijn ’Tonie’. De jaren daarvoor werden al vele kopers aangehouden die aangaven bij ‘Tonie’ te hebben gekocht. De vier verdachten die vandaag terecht stonden op verdenking van deelname aan de criminele organisatie ‘Tonie’ zijn in de leeftijd van 22 tot en met 35 jaar en komen uit Maastricht en België.
Criminele organisatie ‘Tonie’
‘Tonie’ liep goed met een gemiddelde dagopbrengst van ruim 3.000 euro. Uit politieonderzoek blijkt dat de 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats de onbetwiste leider was van deze criminele organisatie. Deze verdachte, die voortvluchtig is, heeft de organisatie opgezet en in wisselende samenstellingen aangestuurd. Hij had meerdere ‘rechterhanden’ waaronder de 33-jarige verdachte uit België en de 22-jarige verdachte uit Maastricht. Ook zij hadden een prominente rol met taken, zoals het beheren van de stashpanden, het versnijden van verdovende middelen, het beheren van de financiële middelen, het runnen van de bestellijn en het aansturen van straatdealers. In de organisatie waren nog andere personen betrokken, zoals de 35-jarige verdachte uit Maastricht. Deze man regelde stashpanden voor de opslag van drugs. Dat is cruciaal voor de werkwijze die deze organisatie hanteerde. Verder zijn er nog een groot aantal straatdealers op pad gestuurd om bestellingen te bezorgen.
Dealers
Buiten de personen die zijn vervolgd, blijkt uit het onderzoek de betrokkenheid van vele anderen. In het onderzoek zijn eerder al zes dealers aangehouden. Deze zaken zijn op politierechterzittingen behandeld. Uit de analyse van zaken in de politiesystemen van 2015 tot 2020 bleek dat de politie in deze periode ook al dealers heeft aangehouden, die verdovende middelen bezorgden voor deze organisatie.
Goedlopend bedrijf
“Je zou de criminele organisatie kunnen beschrijven als een goedlopend bedrijf met een duidelijke bedrijfscultuur: alleen gaat het niet om zomaar een bedrijf. Het gaat om een bedrijf dat handelt in verdovende middelen. Bovendien gelden er andere regels dan in reguliere bedrijfsstructuren in Nederland”, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “Met de verkoop van drugs veel geld verdienen is dus waar het voor deze verdachten om draait. Het betekent echter ook iets voor onze samenleving. Samengevat leidt dit tot grote maatschappelijke ellende in verschillende vormen. Al deze ellende met als oorsprong de handel in verdovende middelen is kennelijk ondergeschikt aan de grote wil van deze verdachten om koste wat kost geld te verdienen met deze vorm van handel. Dit blijkt ook na de aanhoudingen en doorzoekingen op 25 november 2020. De 35-jarige leider van de organisatie heeft er samen met de 22-jarige verdachte voor gezorgd dat er binnen vijf dagen na de doorzoekingen een nieuwe drugslijn in de lucht kwam.”
Belgische klanten
Het klantenbestand van het drugsnetwerk ‘Tonie’ bestond grotendeels uit Belgische klanten. De Belgische kopers, die de harddrugs aannamen, vervoerden de verdovende middelen naar België.
Strafeisen
De strafeisen die de officier van justitie uitsprak luiden: een gevangenisstraf van 8 jaar en een geldboete van 100.000 euro tegen de voortvluchtige 35-jarige man die gedurende zeer lange tijd fungeerde als leider van de criminele organisatie waar vele andere personen voor hebben gewerkt, een gevangenisstraf van 3 jaar met aftrek van voorarrest en een geldboete van 40.000 euro tegen de twee rechterhanden van de leider van de organisatie en een gevangenisstraf van 90 dagen waarvan 81 dagen voorwaardelijk met aftrek van voorarrest en een geldboete van 5.000 euro tegen de man die zorgde voor de stashpanden.
De rechtbank doet op 16 september 2024 uitspraak in deze zaak.