Verdachte van witwassen en drugshandel twee maanden langer vast
In een omvangrijk strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen van crimineel geld en internationale drugshandel heeft de rechtbank Amsterdam maandag de voorlopige hechtenis van een 45-jarige man met twee maanden verlengd.
De verdachte is op 8 juni aangehouden door de Landelijk Recherche van de Landelijke Eenheid van de politie, maar in het belang van het onderzoek is daaraan door het OM niet eerder bekendheid gegeven.
De Amsterdammer is eigenaar van meerdere ondernemingen in verschillende branches en wordt ervan verdacht de afgelopen jaren zich schuldig gemaakt te hebben aan de handel en export in verdovende middelen. Hij is vermoedelijk rechtstreeks betrokken bij een drugstransport van 300 kilo hasj, MDMA en amfetamine dat in augustus 2019 is onderschept in Letland. De drugs werden in een vrachtauto vervoerd. De chauffeur zit gedetineerd in Letland.
Ook in ontsleutelde PGP berichten van Ennetcom komt de Amsterdammer naar voren als internationale drughandelaar. Hij zou ook betrokken zijn bij de bijbehorende betalingen, transport en opslag van deze verdovende middelen. En in verschillende landen de beschikking hebben gehad over crimineel vermogen en grote hoeveelheden drugs, waaronder een partij van 5400 kilo cocaïne en een partij hasj van tussen 7000 en 8000 kilo.
Doorzoekingen
De politie doorzocht op 8 juni zes locaties in Amsterdam, Weesp en Lopik en legde beslag op onder andere twee encrypted telefoons en (bedrijfs)administratie. Ook is beslag gelegd op het vermogen van de verdachte zoals geld, meerdere dure Rolex-horloges, een auto, meerdere panden (onroerend goed) en bankrekeningen.
Van een medeverdachte, een 48-jarige man uit Amsterdam, zijn vorige week dinsdag diens woning en een kantooradres doorzocht.
Meldingen
Over de hoofdverdachte en zijn ondernemingen zijn vorig jaar verschillende meldingen gedaan van ongebruikelijke transacties bij het meldpunt Financial Intelligence Unit (FIU). Hij zou de beschikking hebben gehad over meerdere miljoenen euro’s aan crimineel geld. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een FinEC-team van de Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.
Financieel onderzoek
Een FinEC-team is gespecialiseerd in financieel rechercheren en richt zich binnen de Landelijke Eenheid op het aanpakken van internationaal georganiseerde criminaliteit. Als financieel-economisch-opsporingsexpert met deskundigheid op het gebied van drugsmarkten en gelstromen bestrijdt FinEc zware nationale en internationale criminaliteit door de geldstromen van de financiers van de onderwereld en hun dienstverleners te onderzoeken en in te grijpen.