Tot vier jaar cel geëist tegen verdachten grootschalige harddrugshandel

Op woensdag 4 maart heeft de officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) celstraffen tot vier jaar geëist tegen in totaal zes verdachten in een onderzoek naar grootschalige harddrugshandel in de omgeving Bergen, Alkmaar en Sint Pancras. Van één verdachte, een 28-jarige man, wordt de zaak bij verstek behandeld. Volgens de officier van justitie is er sprake van een criminele organisatie met als leider een 49-jarige verdachte. De nauwe en georganiseerde samenwerking vond plaats in 2017 en 2018.

Strafeisen

Tegen de 49-jarige leider van de criminele organisatie eiste de officier van justitie vier jaar gevangenisstraf. Tegen een 26-jarige man is 30 maanden gevangenisstraf geëist. Tegen de 28-jarige man die niet aanwezig was bij zijn proces werd 24 maanden gevangenisstraf geëist.
Tegen een andere 49-jarige man werd zes maanden gevangenisstraf geëist. Tegen een 37-jarige man werd 365 dagen waarvan 273 dagen voorwaardelijk geëist en tegen een 35-jarige man 12 maanden. 

Onderzoek

De zaak kwam aan het rollen toen op 8 november 2017 de 26-jarige man werd aangehouden nadat hij aan een verdachte uit een ander onderzoek drugs leverde. In zijn telefoon werden de gegevens van de 49-jarige leider van de organisatie gevonden. Onderzoek wees uit dat in de opdracht van de 49-jarige leider drugs werden verhandeld waarbij de andere mannen zijn loopjongens waren, dus de drugs voor hem bezorgden. Ieder van hen zou een eigen gebied hebben: zo dealde de 49-jarige in de omgeving van Bergen, de 37-jarige man in omgeving Alkmaar en de 28-jarige man in omgeving Sint Pancras.

De 49-jarige man zou elke twee à drie maanden van ‘dealnummer’ wisselen. De telefoonnummers die hierbij werden verstrekt zijn onderzocht en alles wijst erop dat deze inderdaad voor de drugshandel werden gebruikt, zo verklaarden getuigen via de onderzochte dealnummers drugs te bestellen. Door een observatieteam werd waargenomen hoe er in drugs werd gehandeld op afspraaklocaties die regelmatig terugkwamen. Over getapte telefoongesprekken werd er in verhullende taal over de drugs gesproken. Zo hadden de mannen het over ‘eentje voor de rook’, ‘(warme) koffie’, ‘kapsalon’ en ‘(broodjes) shoarma’.

Criminele organisatie

Volgens de officier van justitie was er sprake van een criminele organisatie omdat er nauw werd samengewerkt en ieder zijn eigen rol had. Verdachten hadden veelvuldig telefonisch contact met elkaar waarin werd besproken waar en bij wie er geleverd moest worden en wat de prijs was. Wanneer één van de loopjongens niet kon leveren, nam een ander het over. De 49-jarige man was degene die de beslissingen nam. Uiteindelijk werden vijf verdachten op 11 september 2018 aangehouden in Alkmaar en Bergen. Bij doorzoekingen in woningen in Alkmaar, Bergen en Sint Pancras werden harddrugs en geld aangetroffen.

Ernst van de feiten

De officier van justitie noemde ter zitting de ernst van de feiten: door te handelen in cocaïne en heroïne hebben de verdachten bijgedragen aan het ontstaan en het in stand houden van drugsafhankelijkheid bij een overwegend kwetsbare groep, waarmee ook de gezondheid van deze groep in gevaar is gebracht. Ook leidt drugsgebruik vaak tot criminaliteit wat zorgt voor schade en onrust in de samenleving. De verdachten dachten alleen aan hun eigen geldelijk gewin en niet aan de negatieve gevolgen van hun handelen.