Vonnissen in onderzoek naar heroïne, witwassen en identiteitsfraude

In een onderzoek naar het invoeren, voorhanden hebben en verstrekken van in totaal 4,4 kilo heroïne, witwassen en identiteitsfraude heeft de rechtbank Overijssel vanmiddag een gevangenisstraf van 3 jaar en een van 270 dagen waarvan 170 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar opgelegd. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 19 november gevangenisstraffen van 6 jaar en 9 maanden.

Terechtstonden een 48-jarige man uit Alkmaar en een 45-jarige man uit Amsterdam, die een veel kleinere rol is toegedicht inzake witwassen en het voorhanden hebben en dealen van 1,4 kilo heroïne.

De rechtbank heeft de hoofdverdachte vrijgesproken van de invoer en van het witwassen, hetwelk de verklaring is voor het verschil tussen de strafeis en het vonnis.

Onverwachte wending

Het onderzoek van het OM startte naar aanleiding van informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie dat de Alkmaarder zich bezighield met mensensmokkel en paspoortfraude. Hij was hier ook al eerder voor veroordeeld.

De man is op 29 oktober 2018 aangehouden, nadat hij heimelijk door een observatieteam was gevolgd richting de woning van zijn medeverdachte in Amsterdam die hij zojuist verliet. Hij had 10.000 euro in bankbiljetten in coupures van 20 euro op zak, waarop beslag is gelegd. Het onderzoek kreeg echter een onverwachte wending: in plaats van op valse documenten die het vermoeden van mensensmokkel onderbouwden, stuitte de politie op de harddrug heroïne. Er bleek juist sprake te zijn geweest van een levering heroïne. Bij doorzoeking van het huis heeft de politie een hoeveelheid heroïne verpakt als plakken in geel plastic in beslaggenomen. Ook werd een zak met bruine korrels, eveneens heroïne, aangetroffen en aan de beslaglijst toegevoegd. Het ging in totaal om ongeveer 1,4 kg. De bewoner van het pand, de thans 45-jarige Amsterdammer, werd aangehouden.

Rozijntjes als deklading voor heroïne

In het onderzoek dat hierop volgde, met name van aangetroffen documenten, WhatsApp-berichten en foto’s op de inbeslaggenomen telefoon van de hoofdverdachte, rees ook de verdenking van invoer van de heroïne. Bij doorzoeking van zijn auto zijn Portugese documenten aangetroffen, alsmede een huurcontract van een opslagbox in Alkmaar. Hoewel de box op een andere naam staat, blijkt verdachte de gebruiker ervan. Naast deze box huurde hij in dezelfde opslagruimte nog een kleinere box. In de grote box heeft de politie pallets vol dozen met rozijnen aangetroffen die blijkens stempels via Portugal zijn verscheept. Onder een stapel lege rozijnendozen in de kleinere box bleek nog eens 3 kilo heroïne te liggen die in beslaggenomen is. De heroïne was op exact dezelfde wijze verpakt als de partij waar beslag op was gelegd in de woning in Amsterdam.

De lading rozijnen betrof 2.678 dozen, verscheept in een zeecontainer. De waarde van de rozijnen bedroeg 6.561,10 euro. Ze kwamen uit India, via Dubai, naar Portugal. De bestemming was het bedrijf Happy Brothers in Portugal, maar onderzoek toont aan dat dit een brievenbusfirma is van de hoofdverdachte en een Portugese compagnon.

Omdat Portugal de invoer van de rozijnen januari 2018 vanwege ontoereikende kwaliteit door schimmel weigerde, besloot de hoofdverdachte ze verder te verschepen naar Dubai, hetgeen met aanzienlijke kosten gepaard ging, die de waarde van de rozijnen ver overschreden.

Om het verdere vervoer mogelijk te maken, zijn ook officiële (douane-)documenten vervalst.

Identiteitsfraude

Volgens de informatie van het TCI ging verdachte vaak naar Griekenland en Turkije om daar look-a-likes te zoeken voor de paspoorten waarover hij beschikte. In dat kader is het ook opvallend dat hij een groot aantal afbeeldingen van personaliapagina’s van paspoorten en identiteitsbewijzen, alsmede pasfoto’s van verschillende personen in zijn telefoon en zijn e-mailboxen heeft staan en ook lengtematen van personen kreeg doorgestuurd. Hij verzocht zijn dochter hem een video over een firma toe te sturen waarin middels laser graveertechnieken identiteitsdocumenten kunnen worden gemaakt.

Gelet daarop, en op de gesprekken die met betrekking tot die documenten werden gevoerd, heeft verdachte deze afbeeldingen tot zijn beschikking gehad om daarmee valse paspoorten en andere documenten mee te (laten) maken.

Witwassen

Uit verschillende feiten en omstandigheden uit het strafdossier lijkt te volgen dat de Alkmaarder meer geld uitgeeft dan hij legaal verwerft, stelde de officier van justitie op 19 november in haar requisitoir. Het OM meent dat de verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan witwassen. De man kreeg een filmpje toegestuurd met de boodschap ‘dat er iemand 120.000 euro voor hem heeft voor morgen’. Hierbij werd een groot bedrag getoond, alsmede een serienummer van een bankbiljet. Dat laatste is een kenmerk van Hawala bankieren. De officier van justitie vervolgde ter zitting in haar requisitoir: “Uit verschillende berichten aan en van verdachte is duidelijk geworden dat hij bekend is met het Hawala bankieren, ondergronds bankieren.”