Jarenlange celstraf geëist wegens drugs en wapens bij tuinbedrijf in Aalsmeer

De officier van justitie heeft vandaag een onvoorwaardelijke celstraf van vijf jaar geëist tegen de 34-jarige eigenaar van een Aalsmeerse groothandel in tuinbouwartikelen. In april 2019 trof de politie na een tip een grote hoeveelheid wiet, munitie, twee doorgeladen vuurwapens en grote geldbedragen in zijn bedrijfshal aan.

In totaal werden bij de doorzoeking van de bedrijfsruimte 393 hennepstekken en ruim 47 kilo hennep aangetroffen en bij de doorzoeking van het kantoor nog eens 1,2 kilo cocaïne en een zakje pillen. In het bedrijf lag voor ruim 71.000 euro aan cash geld, een deel daarvan in een zeepdispenser. In de kluis van de vader van de eigenaar werd tijdens de doorzoeking van zijn woning nog eens een geldbedrag van 100.000 euro aangetroffen. Uit de verhoren werd duidelijk dat het geld toebehoorde aan de verdachte.

De verdachte heeft in de verhoren geen vragen willen beantwoorden over zijn inkomsten of over de omzet van het bedrijf. Nog steeds is de verdachte niet met een toelichting gekomen waarom deze contante geldbedragen in zijn bedrijf aanwezig waren en waar ze vandaan komen. Zonder goede toelichting van zijn kant komt de officier van justitie tot de verdenking dat de 71.000 euro uit misdrijven afkomstig is en dat verdachte het in zijn bedrijf heeft witgewassen. Dat geldt ook voor de 100.000 die in de woning van zijn vader is aangetroffen.

Onderzoek aan de wapens en munitie wees uit dat op het doosje met munitie vingerafdrukken van verdachte zaten. Op beide wapens is DNA-materiaal van de verdachte aangetroffen.

De verdachte is eerder veroordeeld voor het hebben van een growshop en de aangetroffen goederen in de bedrijfshal doen vermoeden dat hij deze activiteit gewoon heeft voortgezet. De goederen die door verdachte te koop werden aangeboden worden ‘als geheel niet verkocht in een regulier tuincentrum’, aldus een landelijk specialist op het terrein van de aanpak van growshops.

De officier eiste vandaag een onvoorwaardelijke celstraf van vijf jaar. “Verdachte heeft op grove wijze misbruik gemaakt van de tuinbouwsector. Illegale hennepteelt was zijn bedrijf.”