Eis: tot tien jaar cel voor voorbereiding grote cocaïnesmokkel

Ruim duizend kilo cocaïne was per schip onderweg van Zuid-Amerika naar Europa, terwijl de 38-jarige tussenpersoon in Den Haag de deal met de afnemers probeerde rond te krijgen. Uiteindelijk ketste die af. Maar desondanks hoorde de tussenpersoon uit Den Haag tien jaar tegen zich eisen voor voorbereidingshandelingen van drugshandel.

In december 2016 kreeg de politie een tip uit het buitenland dat de Hagenaar zich zou bezighouden met drugs. Dat was de start van een onderzoek dat tot juni 2017 zou duren. Daarin werd steeds duidelijker dat de man en zijn netwerk zich bezighielden met de voorbereiding van grootschalige cocaïnesmokkel.

Over de tap kwamen veel versluierde gesprekken binnen waaruit bleek dat de Hagenaar in de havens van Antwerpen en Rotterdam mensen had die drugs uit containers konden halen voordat die door de scanstraat gingen. Om dat buiten zicht te doen zou hij 50.000 euro betaald hebben om de container een nachtje in een loods te kunnen stallen. Verder had de Hagenaar contact met een 38-jarige Leidenaar die op Schiphol werkte in de bagageafhandeling. Ook via die route kon cocaïne Nederland binnen worden gesmokkeld.

Colombia

Tijdens het onderzoek verschoof de Hagenaar zijn activiteiten steeds meer van ‘troubleshooter’ voor de drugssmokkelaars naar het zelf organiseren van cocaïnetransporten. Zo vloog hij geregeld voor enkele dagen naar Colombia en Peru waar hij vermoedelijk afsprak met zijn leveranciers. Ook nam hij verschillende keren met een 46-jarige ‘zakenpartner’ uit Amsterdam het vliegtuig naar Spanje. Daar hadden ze dan een afspraak met ‘de oude man’, mogelijk de financier van de transporten. Waar hij de dure vliegtickets van betaalde is niet duidelijk. De Hagenaar heeft namelijk geen legaal inkomen.

Op 28 juni 2017 hield de politie de man aan in de woning die hij met zijn vrouw deelde. Daar stonden vol in het zicht een vacumeerapparaat (dat gebruikt wordt bij het verpakken van blokken cocaïne) en in een kast een vacumeermachine. Ook werd in de woning een kilo cocaïne gevonden. Naast de Hagenaar werden nog zeven medeverdachten aangehouden. Daaronder waren de Leidenaar, de Amsterdammer en de vriendin van de Hagenaar.

Tapgesprekken

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan de voorbereiding van drugssmokkel en ook aan drugshandel. Zo zijn er vele getapte telefoongesprekken waarin in codetaal wordt gesproken over drugs. Die is ook op verschillende plekken in kleine hoeveelheden is aangetroffen.

Van een echte grote drugsvangst in Nederland is het niet gekomen. Maar voor de strafbaarheid maakt dat aldus de officier niet veel uit: “De wetgever heeft ervoor gekozen om ook de voorbereidingshandelingen van drugshandel strafbaar te stellen, ook wanneer die beoogde drugshandel buiten Nederland plaatsvindt”.

Hij eiste tegen de Hagenaar tien jaar cel en tegen de overige verdachten celstraffen tot vier jaar.