Celstraffen geëist voor omvangrijke drugshandel
In contacten tussen de verdachten ging het over doeroe of bruin, over wit of over borie - ofwel heroïne, cocaïne en ‘uitgekookte’ cocaïne. Het afgeluisterde telefoonverkeer heeft veel bewijs opgeleverd, stelde de officier van justitie dinsdag 16 juli in de rechtbank in Almelo.
Daar stonden vijf mannen terecht uit Rotterdam en Enschede in de leeftijd van 22 tot en met 38 jaar. Ze zouden zich voor kortere of langere tijd (tussen 1 oktober 2018 tot en met 15 januari 2019) schuldig hebben gemaakt aan het op bestelling bereiden, vervoeren en afleveren van cocaïne en heroïne.
De officier eiste celstraffen variërend van één tot twee jaar tegen vier van de vijf verdachten. De zaak tegen een 38-jarige man uit Enschede is aangehouden.
Bij invallen op 15 januari zijn in woningen in de Esstraat en Rembrandtlaan in Enschede grote hoeveelheden harddrugs en geld gevonden. Op het moment van de inval waren vier van de vijf verdachten aanwezig in de woning aan de Rembrandtlaan.
Tussen kleding in de wasmachine lag 1870 euro, onder een matras werd 4500 euro gevonden. In een keukenla trof de politie cocaïne, heroïne, xtc-pillen en cannabis aan. Op het aanrechtblad lagen op een stuk papier brokjes cocaïne. In de keuken zijn verder verpakkingsmateriaal, folie, weegschaaltjes, ammoniak en een waterkoker met witte aanslag gevonden. Volgens de officier duidt deze combinatie van goederen erop dat ze zijn gebruikt voor het uitkoken/bewerken van cocaïne.
In een heuptasje in een slaapkamer zat 200 gram heroïne, op een stoel lag 1,3 kilo in blokken verpakte heroïne. In totaal zijn in de woning ongeveer 1,8 kilo heroïne, 215 gram cocaïne en 100 xtc-pillen gevonden. In een koffer zaten spullen - twee gasmaskers, een hamer, zeven en doeken - die mogelijk zijn gebruikt voor het verwerken van heroïne. DNA-sporen op de gasmaskers kunnen worden gelinkt aan enkele verdachten.
In een woning aan de Esstraat zijn op de slaapkamer van een van de verdachten 16 gram cocaïne en een aantal weegschaaltjes aangetroffen. In de schuur bij het huis lag ruim 11 kilo hennep.
Naar de mening van de officier is voldoende onderbouwd dat bepaalde telefoonnummers aan de verdachten kunnen worden toegeschreven. Via een ‘deallijn’ werden per dag tientallen bestellingen doorgegeven.
De officier ging tijdens de zitting in op de schadelijke maatschappelijke gevolgen van de drugshandel: “Harddrugs zijn sterk verslavend, schadelijk voor de gezondheid. Ze ruïneren het leven van de gebruikers en hun naasten. Drugshandel leidt tot overlast voor omwonenden. Verspreiding van en handel in harddrugs gaat gepaard met andere vormen van criminaliteit – gebruikers plegen strafbare feiten om in hun verslaving te voorzien.”
De officier rekent het de verdachten aan dat ze geen openheid van zaken hebben gegeven en geen verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun daden.
De eisen:
- tegen een 31-jarige verdachte uit Rotterdam achttien maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar;
- tegen een 22-jarige man uit Enschede één jaar gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar;
- tegen een 24-jarige man uit Enschede twee jaar celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar;
- tegen een 35-jarige verdachte uit Rotterdam 15 maanden celstraf waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.