OM eist straffen tot zeven jaar tegen grote drugsbende
Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Den Bosch straffen van 15 maanden tot zeven jaar geëist tegen tien personen die verdacht worden van voorbereidingshandelingen en productie van synthetische drugs. Daarnaast worden vier van hen verdacht van het vormen van een crimineel samenwerkingsverband.
“Deze zaak is het bewijs dat het werkgebied van Brabanders als het gaat om synthetische drugslabs fors wordt en is uitgebreid. Vanuit Brabant werden letterlijk de verste uithoeken van Noord Nederland opgezocht als geschikte locaties voor opbouw en laten draaien van zeer grote en professionele labs. Zowel qua tussenfabricaat als eindproduct, amfetamine,” opent de officier van justitie haar requisitoir.
Het gaat om een groep mannen uit Den Bosch, Oirschot, Rosmalen, Eindhoven, Zaltbommel en Oudebildtzijl. De 48-jarige hoofdverdachte uit Den Bosch hoorde zeven jaar tegen zich eisen. Een tweede man, de 48-jarige verdachte uit Rosmalen, moet als het aan het OM ligt 3 jaar de cel in.
In oktober 2017 start er een onderzoek. Al snel wordt duidelijk dat de 48-jarige hoofdverdachte uit Den Bosch een druk bestaan heeft. Hij blijkt op diverse locaties aanwezig, legt vele kilometers af en heeft contacten met veel personen. Geregeld rijdt hij van Den Bosch naar Oirschot, Oudebildtzijl in Friesland en Nieuw-Amsterdam in Drenthe en weer terug. In een door hem gebruikte loods en in zijn garage in Den Bosch zijn allemaal spullen gevonden die direct te linken zijn aan het synthetisch drugsproces en werd ook het eindproduct amfetamine aangetroffen.
Deze verdachte, blijkt vaak te komen bij het bedrijfspand van de 57-jarige man uit Oirschot. Dit blijkt de thuisbasis, hiervandaan vertrekken zij meestal naar Drenthe en Friesland, zeer waarschijnlijk met materialen en goederen die later gevonden zijn op die locaties of die daar de synthetische drugsproductie hebben ondersteund.
Op 4 april 2018 worden zeven locaties binnen gevallen. In Friesland wordt in een schuur bij een boerderij in Oudebildtzijl een zeer groot amfetamine-lab in opbouw aangetroffen. Veel hardware wordt gevonden en 4000 liter zoutzuur en 800 liter formamide. Een dubbel lab in opbouw: zowel de productielijn van preprecursor naar precursor. Als de productielijn van precursor naar amfetamine. Het volledige syndru-proces dus op één locatie aan de voet van de Waddenzee-dijk.
Op de locatie in Nieuw-Amsterdam wordt een daadwerkelijk operationeel werkend lab aangetroffen waarbij op (zeer) grote schaal synthetische drugs is vervaardigd maar ook het halffabricaat werd gemaakt. Deze loods op een bedrijventerrein is in beeld gekomen doordat er vanuit Brabant met een bus daarheen is gereden en bij terugkomst de bus aan de hoofdverdachte werd afgegeven.
“Het produceren van synthetische drugs is een dusdanig complex proces dat dit niet door één persoon kan worden uitgevoerd. Zo blijkt ook in dit onderzoek. Er zijn veel grondstoffen, hardware en kennis nodig. En het proces vereist een planning en organisatie waaraan meerdere personen hun bijdrage dienen te leveren. Er was sprake van onderlinge afstemming en samenwerking. Er is dan ook sprake van medeplegen: de hoofdverdachte was daarbij de spin in het web, afspraken worden gemaakt en klussen worden opgedragen en uitgevoerd. Hij heeft met één of meer anderen, in vereniging, synthetische drugs geproduceerd en daartoe voorbereidingshandelingen gepleegd. Dat geldt voor alle verdachten in dit dossier,“ stelt de officier ter zitting.
De conclusie van het OM is dan ook dat bij vier verdachten zelfs gesproken kon worden van een aandeel in deze criminele organisatie die hecht en duurzaam was. Gedreven door één crimineel oogmerk, het plegen van misdrijven die strafbaar zijn gesteld in de Opiumwet. Betrokkenheid van de verdachten is enkel en alleen ingegeven uit financieel gewin, miljoenen business
Strafverhogend vindt het OM, de evidente en nadrukkelijke gevaarzetting door de aanwezigheid van de grote hoeveelheid aan chemicaliën en de aanwezigheid an sich voor twee zeer grote drugslabs. Een reëel gevaar voor de volksgezondheid, voor aanwezigen, hulpverleners en controlediensten op de betreffende locaties. Gezien de handelingen van de verdachten en de aard en omvang van de misdrijven kan volgens het OM niet anders dan worden volstaan met langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraffen.
De rechtbank doet 2 mei uitspraak.