Stevige straffen geëist tegen 'professionele' drugshandelaren; enkelen al jaren cel achter de rug

“Het ging hier niet om een amateuristisch drugsdealtje dat op een achternamiddag in elkaar geflanst is. Het ging om 50 kilo, met een waarde van ruim een miljoen.” “Deze personen waren bekend in dit milieu”. “Professionals”. Dat zeiden vrijdag de officieren van justitie van het Landelijk Parket voor de rechtbank in Den Bosch in een zaak tegen acht verdachten van cocaïnehandel en uitvoer. Van de verdachten hebben er twee al jarenlange celstraffen op zitten. De andere zes wisten ook heel goed waar ze mee bezig waren aldus de officieren. Blokken met poeder, tassen met geld, testhuizen, auto’s met verborgen ruimtes, PGP-telefoons, een drugsadministratie, of werkloos zijn zonder uitkering. Dan gaat het over drugs en drugshandel, dat kan je niet ontgaan, aldus de officieren. Het OM eiste straffen van 5,5 tot 7 jaar.

York bende

De verdachten werden aangehouden op 20 december 2017, sommigen in een Scheveningse woning waar de drugs werden getest, anderen in een hotel in de buurt waar het geld voor de drugs werd overgedragen. Onder de verdachten een 61-jarige man uit Sint Willebrord die in 2003 als aanvoerder van de zogenoemde York bende werd veroordeeld tot een celstraf van 11 jaar. Voor diezelfde zaak is hem een ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel van 800.000 euro opgelegd. Dat hing hem boven het hoofd, zo zei de verdachte dinsdag bij de behandeling van de feiten tegen de rechtbank. De man heeft eerder niet willen verklaren over wat er gebeurde, maar deed voor de rechtbank voorkomen wel te moeten nadat de belastingdienst beslag legde op zijn panden. Hij moest toch ergens de hypotheek van betalen, zo zei hij, en toen hij benaderd werd door een Belgisch contact was hij er dan toch maar op ingegaan ondanks het feit dat “hij geen verstand had van cocaïne”.

Onderzoek in twee landen

De Belgisch contactpersoon is verdachte in een grootschalig onderzoek in België. In dat onderzoek werden Britse undercoveragenten ingezet, en zo kwam de Brabander daar in 2017 in beeld, aldus het OM. In Nederland liep al een onderzoek, onder andere omdat er bij een zoeking spullen voor de productie van drugs in zijn woning in Sint Willebrord waren gevonden. Hij is overigens in België ook nog verdachte. Die zaak is nog niet voor de rechter geweest.

Duiven en 'ik bewaarde de tassen voor een vriend'

De andere in Nederland aangehouden verdachten waren betrokken bij de levering van de cocaïne. Kennissen van de 61-jarige hadden deze contacten, aldus het OM, al ontkenden ze dat of wilden ze er niets over zeggen. “Ik doe in duiven, ik heb nooit drugs gezien”, zo zei een 47-jarige man uit Achtmaal. Een 50-jarige Rotterdammer, die eerder tegen de undercovers had gezegd uit de wiethandel te zijn opgeklommen naar de cocaïne, zei zich te schamen “dat hij daar geweest was” maar over wat hij gedaan had, wilde hij niks zeggen. Een andere Rotterdammer, in wiens woning bijna 30 kilo cocaïne, bijna 3 ton in cash geld waaronder het geld dat in het hotel was overgedragen, en een drugsadministratie werden gevonden, zei voor een niet genoemde kennis op tassen te passen.

De andere verdachten komen eveneens uit Rotterdam, en Den Haag en Alphen aan den Rijn. Volgende week zijn drie dagen uitgetrokken voor pleidooien, repliek, dupliek en laatste woord van de verdachten.