Ontnemingsvordering van 15 miljoen in drugs- en witwaszaak

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft op 19 juni 2018 ter zitting aangegeven ruim 15 miljoen euro af te willen pakken van het echtpaar uit Leeuwarden dat in mei vorig jaar is veroordeeld tot gevangenisstraffen in het grote  drugs- en witwasonderzoek.

Het OM schat het vermogen dat zij crimineel hebben verkregen op ruim 15 miljoen euro. Voor deze ontnemingszaak is een kasopstelling, een berekening  van het wederrechtelijke verkregen voordeel, opgesteld. Hierin worden voor een bepaalde periode de legale inkomsten en de daadwerkelijke uitgaven op een rij gezet. Die berekening laat post voor post zien dat er zowel bij de man als bij de vrouw vrijwel geen legaal inkomen was maar er toch hoge uitgaven gedaan zijn die minimaal uitkomen op het berekende bedrag van ruim 15 miljoen euro. Het OM is van mening dat er sprake is van wederrechtelijk verkregen voordeel waarvoor een betalingsverplichting vastgesteld zou moeten worden.

De 52-jarige man is op 22 mei 2017 veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor het organiseren van grootschalige cocaïnetransport, het witwassen van uit drugshandel afkomstig geld en verboden wapenbezit. De man bracht miljoenen euro’s in cash onder bij bekenden en familie. Zijn echtgenote, een 55-jarige vrouw uit Leeuwarden, is door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar celstraf voor het medeplegen van witwassen van uit drugshandel afkomstig geld. Beiden hebben hoger beroep ingesteld tegen de veroordeling in de hoofdzaak.

De rechtbank doet uitspraak op 11 september om 13.00 uur.