OM eist celstraffen vanwege voorbereidingen drugsproductie

Het Openbaar Ministerie  (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank Den Bosch gevangenisstraffen van twee jaar geëist tegen zes verdachten vanwege hun betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs.

Een bestelbus die werd gebruikt voor het vervoer van chemicaliën naar drugslabs bracht de politie op het spoor van de verdachten en adressen waar drugslabs dan wel opslagplaatsen voor chemicaliën waren ingericht. Ook een tweede bestelbus met hetzelfde, kenteken werd vanuit de uitvalsbasis, een bedrijfspand in Rucphen gebruikt voor het vervoer van de drugschemicaliën.

Tijdens het onderzoek zijn grote drugslaboratoria (MDMA en amfetamine) ontdekt in onder andere Heerhugowaard, Etten-Leur, Someren en Zaltbommel. Ook is beslag gelegd op grote hoeveelheden drugs, chemicaliën en hardware voor de productie van synthetische drugs, versnijdingsmiddelen, gestolen voertuigen, valse kentekenplaten en administratie. In een loods in Den Bommel bleek een zeer grootschalige, illegale opslag en overslag van chemicaliën te zijn ondergebracht.

Afzuigkap

Een van de verdachten stond  ook terecht vanwege witwassen.  Deze man uit Tilburg had in zijn woning in de afzuigkap 34.000 euro in bundeltjes van briefjes van 20 en 50 euro verstopt. Op het aanrecht en in een spijkerbroek lag nog eens meer dan ruim 2000 euro. De man had een uitkering en verder weinig legale inkomsten.

De officier van justitie van het Landelijk Parket wees de rechtbank nadrukkelijk op de gevaren van de drugsproductie aan het milieu door vele illegale dumpingen van afval in natuurgebieden. Verder wees zij op het samengaan van de drugshandel met andere, ook zwaardere vormen van criminaliteit.