OM eist vijf jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij drugslab Leende

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vandaag voor de rechtbank Oost-Brabant een gevangenisstraf voor de duur van vijf jaar geëist tegen een 52-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij een zeer groot en professioneel drugslab dat in februari 2017 werd ontdekt in Leende.

“Je moet wel stekeblind zijn, wil je niks van dit lab hebben gezien”, was wat een deskundige van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) vorig jaar bijna letterlijk uitriep. Op het terrein van de verdachte die vandaag terecht staat werd een drugslab aangetroffen dat zijn weerga tot op de dag van vandaag niet kent.

Ondermijningsteam

Het ondermijningsteam Oost-Brabant heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de verdachte en het drugslab. Dat onderzoek is begonnen nadat in december 2016 bij de fraude-inspecteur van Enexis melding werd gedaan van overmatig stroomgebruik rondom het perceel van verdachte. Dat feit in combinatie met een eerdere brand in de loods waarbij resten van een hennepkwekerij werden gevonden was reden genoeg om een doorzoeking op locatie te doen.

Grootschalige productie

Vrij snel nadat de politie de woning van verdachte was binnengegaan werden er onregelmatigheden aangetroffen in de meterkast. Op het terrein ziet de politie ook een afgesloten loods waar water en stroom naartoe loopt en terwijl ze om de loods heenlopen wordt er een sterke chemische geur geroken die zij herkennen als de geur van amfetamine.

Als LFO ter plaatse komt en de loods binnengaan zien ze een lab geschikt voor de grootschalige productie van amfetamine en de grootschalige productie van MDMA. Wat direct opvalt is de professionele aanleg en inrichting en de grootschalige opslag van chemicaliën.

Miljoenenbusiness in in Leende

“In Leende werd MDMA en amfetamine geproduceerd in industriële omvang. Een ware drugsfabriek. De geschatte productiecapaciteit was minimaal 150 kilo MDMA en 100 kilo amfetamine per dag. Een productie van deze omvang levert een dagomzet van 10 miljoen euro op”, aldus de officier van justitie.

In het lab was ook een goed uitgeruste kantine met koelkast, breedbeeld tv, magnetron, elektrische kookplaten, wasbak, vaatwasser en verwarming aanwezig. Het is een professioneel opgezet en ingericht lab waarbij kosten noch moeite zijn gespaard. De verwachting is gezien de investering in geld en mankracht dat het lab langere tijd zou blijven draaien. Het lab is gebouwd en ingericht om voor een langere periode te worden gebruikt en lijkt niet in een korte tijd te zijn gebouwd, gezien de grootte, de genoemde bouwdegelijkheid, afwerking en gebruikte materialen.

Vloeibare mest

“Verdachte heeft zich kennelijk met dergelijke criminele activiteiten ingelaten om extra inkomsten te verwerven, zonder daarbij op enige wijze rekening te houden met de mogelijk negatieve effecten voor anderen. Wat daarbij ook stuitend is en daarmee voor mij strafverzwarend is dat in deze zaak chemisch afval direct geloosd werd in het riool. Er is zelfs al aangetoond dat in de bemonsterde vloeibare mest MDMA, amfetamine en PMK resten zaten.”

Zorgverplichting

De verdachte zegt van niks te weten, hij zou de ruimte wel verhuurd hebben maar geeft niet duidelijk aan hoe of op welke manier dat allemaal is gegaan. De officier van justitie gelooft dat niet helemaal. “De inrichting van het terrein op zich, met overal camera’s en bewegingssensoren en het feit dat het hele productieproces van de synthetische drugs daar op het terrein heeft plaatsgevonden waarbij er dagelijks veel mensen over de vloer moeten zijn gekomen maakt het ongeloofwaardig om te zeggen dat je er niks van af weet. Los van het feit hoe de verhuur precies is gegaan, als eigenaar en verhuurder heb je een zorgverplichting. Van een goed huurder mag je verwachten dat hij toezicht houdt op de uitoefening en gebruik van het verhuurde pand.”