OM eist 8, 6 en 3 jaar voor invoer 88 kilo heroïne
Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vandaag straffen tot acht jaar geëist tegen de drie verdachten die 17 maart 2017 op heterdaad werden betrapt bij het uitladen van 88 kilo heroïne in een loods in Drunen.
De 54-jarige verdachte uit Arnhem en de 38-jarige verdachte uit Iran worden verdacht van het medeplegen van de invoer van in totaal 88 kg heroïne, morfine en codeïne. Bij de 45-jarige verdachte acht het OM het medeplegen van het opzettelijk voorhanden hebben van deze hoeveelheden harddrugs te kunnen bewijzen. Alle verdachten ontkennen.
“88 kilo heroïne heeft een straatwaarde van tussen de € 1.750.000 en € 3.500.000 euro. Het is onbestaanbaar dat de mensen die hierover de feitelijke beschikkingsmacht hebben geen weet hebben gehad van de drugs die zij vervoerden; dat zou een veel te groot risico zijn voor het verdwijnen ervan,” betoogt de officier van Justitie. “Het bewijs is duidelijk: ze zijn op heterdaad betrapt, maar daarnaast hebben wij telefoongegevens, navigatiegegevens en forensisch sporenonderzoek.”
Inbraakalarm
Deze zaak is bij toeval aan het licht gekomen. Naar aanleiding van het afgaan van een inbraakalarm in een loods in Drunen gaat de politie ter plaatse. Zij zien dan in een (donkere) loods een vrachtwagen staan, waarvan het voorste wiel is af gehaald en de moersleutel zit dan in de achterste wiel. En er ligt de nodige apparatuur, een aggregaat, slijptol, lasapparatuur en grote witte zakken.
“Hoewel je ogenschijnlijk nog zou kunnen betogen dat je met een deel van deze goederen een vrachtwagen kunt repareren, moet het voor iedereen méér dan duidelijk zijn geweest dat hier niets te repareren was en dat dit ook kennelijk niet de bedoeling was. De eerst as was al leeg gehaald en zij stonden op het punt de tweede as leeg te halen toen de politie hen betrapte.“
Schijven
Naast deze vrachtwagen zit in een bestelauto de 54-jarige verdachte. Als met een politiespeurhond nog verder wordt gezocht naar aanwezige personen worden in een kantoortje in dezelfde loods de 38- jarige en de 45-jarige verdachten aangetroffen. Zij staan daar met een grote witte zak, waarin ‘schijven’ zitten. Deze schijven komen uit de eerste wielas.
De vrachtwagen wordt in beslag genomen en in een scanner gezet; in twee andere assen blijken ook schijven te zitten. De diameter van de assen zijn groter dan “normaal”. Uit onderzoek blijkt de vrachtwagen uit Iran te komen en met ogenschijnlijk alleen een lading rozijnen via de Balkanroute naar Duitsland te zijn gereden. Daarna is hij ogenschijnlijk ‘leeg’ naar Nederland gekomen.
De 38-jarige verdachte ziet het OM als de chauffeur en feitelijk de man die de drugs heeft ingevoerd. De 54-jarige man heeft een meer organiserende rol. Uit zijn navigatieapparatuur blijkt dat hij in de maanden voor zijn arrestatie al verschillende keren bij de loods is geweest. Ook komt hij voor in een Duits onderzoek: daar zijn twee vrachtwagens onderschept waarbij ook in drie assen schijven met heroïne zaten. In die vrachtwagens lagen briefjes met daarop hetzelfde adres in Drunen en op één van die briefjes zat de vingerafdruk van deze verdachte. Het OM rekent hem ook aan dat hij al eerder is veroordeeld voor invoer van drugs. De 45-jarige verdachte is in de visie van het OM de “helper” de handige man die de drugs uit de assen moest halen. Hij heeft de nodige specifieke apparatuur bij zich om de wielen en remschijven er af te krijgen en de assen ‘open te maken. Zijn vieze handen duiden erop dat hij ook daadwerkelijk gesleuteld heeft.
“De handel in harddrugs een harde criminele wereld, waaraan nog de nodige andere strafbare feiten verbonden zitten, zoals ripdeals, afrekeningen, maar ook vermogenscriminaliteit door de gebruikers om het kunnen bekostigen. Op zowel de invoer als het voorhanden hebben van deze hoeveelheden harddrugs staan forse straffen. Acht, zes en drie jaar zijn gerechtvaardigd,” besluit de officier haar betoog.