OM eist 30 maanden cel voor poging tot invoeren van cocaïne

Hij had schulden en wilde voor zijn gezondheid een dure operatie ondergaan in de Verenigde Staten. Daarom probeerde de 42-jarige Hagenaar 250 kilo cocaïne te importeren. Hij werd echter op 28 juni 2017 aangehouden, samen met een medeverdachte. Vandaag hoorde hij 30 maanden cel tegen zich eisen voor zijn poging om coke Nederland binnen te smokkelen.

De van oorsprong Dominicaanse man had goede contacten in Zuid-Amerika, onder andere in Colombia. Via die contacten had hij te kennen gegeven op zoek te zijn naar iemand die de drugs kon leveren, zo verklaarde hij eerder bij de rechter-commissaris. Het zou gaan om een partij van 1.000 kilo cocaïne waaraan hij 153.000 euro hoopte te verdienen. De 42-jarige Hagenaar zou bemiddelen met afnemers in Nederland.

Zo kwam hij uit bij een persoon, genaamd El Patron, ook bekend als Pana en Felipe. Deze leverancier had 1.200 kilo coke ergens op zee drijven, vermoedelijk voor de kust van Colombia. Als proefzending kon hij 250 kilo cocaïne leveren.

De 42-jarige Hagenaar betrok een 37-jarige plaatsgenoot erbij. Die kende eveneens afnemers en mensen die voor het geld konden zorgen. Ze maakten een afspraak met een zogeheten ‘ziener’, iemand die namens de leverancier naar de Haagse woning van de 37-jarige zou komen om te controleren of het geld er was.

Zover kwam het echter niet want vóór die tijd werden beiden aangehouden. Bij doorzoeking van de woning van de 37-jarige vond de politie een geldtelmachine, weegschalen, sealzakken, een sealapparaat en een kilo cocaïne.

Volgens het OM blijkt uit de gesprekken met afnemers dat de 42-jarige zeer concrete plannen had voor de illegale invoer van 250 kilo coke. De officier van justitie vond dan ook poging tot importeren van cocaïne wettig en overtuigend bewezen. Hij eiste daarvoor 30 maanden cel.

Zijn 37-jarige medeverdachte moet zich later voor de rechter verantwoorden. Naast deze zaak wordt hij ervan verdacht in andere coketransporten als een soort makelaar de juiste personen te hebben gezocht, vaak mensen met een strafblad op het gebied van verdovende middelen. Op 29 mei is er een regiezitting waarbij de 37-jarige samen met acht medeverdachten voor de rechter staat.