Eisen tot 3 jaren gevangenisstraf in grootschalig henneponderzoek

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag voor de rechtbank in Den Bosch in een onderzoek naar grootschalige hennepteelt en hennephandel driemaal werkstraffen (uiteenlopend van 40 uur voorwaardelijk tot 240 uur) en viermaal gevangenisstraffen variërend van 3 maanden tot 3 jaren geëist tegen 7 verdachten. De mannen die het betreft lopen in leeftijd uiteen van 30 tot 67 jaar en wonen in Leende, Veldhoven, Eindhoven (3), Geldrop en Aalsmeer.

In een enkel geval is ook een geldboete gevorderd of reclasseringstoezicht. Het OM verwijt een van hen bovendien het verboden bezit van twee stroomstootwapens en daarmee overtreding van de wet wapens en munitie. Het OM heeft onttrekking aan het verkeer gevorderd van het bij de man thuis in Leende inbeslaggenomen wapentuig. “Verdachte heeft bereidheid getoond de wapens in te zetten tegen mensen die een risico vormden voor ontdekking van zijn hennepdrogerij en die op zijn erf kwamen”, aldus het OM in de zittingszaal vandaag.

Onderzoek

De Landelijke Eenheid van de politie is onder het gezag van het Landelijk Parket van het OM op 16 november 2015 een onderzoek gestart. Dat gebeurde op basis van een onderzoek  van de Rijksrecherche dat werd overgedragen. Uit doorzoekingen van een huurwoning en garagebox kwam veel belastend materiaal, zoals notities, dat vermoedelijk kon worden gerelateerd aan bedrijfsmatige hennepteelt.

Ontwrichtend misbruik

Volgens het OM hebben drie van de verdachten vermoedelijk in 2015 en 2016 samengewerkt met anderen aan grootschalige hennepteelt en de bewerking van hennepplanten op diverse locaties in de provincie Brabant (onder meer Veldhoven, Leende en Eindhoven) en de voorbereiding daarvan.

Andere verdachten hadden een meer faciliterende rol. Bijvoorbeeld door als dekmantel te fungeren door betalingen van de huur en elektriciteitsrekeningen op zich te nemen. De officier van justitie vanmiddag op zitting: “Dit soort samenwerkingsverbanden heeft een ontwrichtende uitwerking op de samenleving, doordat het in belangrijke mate bijdraagt aan het illegale geldcircuit. Dat geld kan alleen via de inzet van (andere) criminele middelen worden witgewassen of rechtstreeks worden aangewend voor verdere criminele activiteiten.”

Er is door betrokkenen misbruik gemaakt van persoonsgegevens van onschuldige burgers, van wie de identiteit is misbruikt om auto’s en panden te huren. Ook is er risico gelopen op het uitbreken van brand door hennepkwekerijen te laten draaien, soms middenin woonwijken. Eenmaal in handen van gebruikers levert hennep bovendien gevaar op voor de gezondheid.

Uitspraak

De rechtbank doet uitspraak op 6 februari.