Aanhoudingen in internationaal onderzoek heroïnehandel

In Den Haag zijn woensdag drie mannen aangehouden in een gezamenlijk Duits-Nederlands onderzoek naar heroïnehandel. Ook in Keulen werd onderzoek gedaan, daar hield de Duitse politie vier mannen aan.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de drugs vanuit Turkije via Nederland werden doorgevoerd naar Duitsland. De drie aangehouden Hagenaars zouden daarin een sleutelrol hebben gespeeld. Op 30 september werd in Duitsland al een transport onderschept waarbij 18 kilo heroïne zat verstopt in vijf brandblussers. In december werd opnieuw een transport van levering van 16 kilo onderschept, die bedoeld was voor Keulen.

Het onderzoek startte eerder dit jaar in Duitsland, toen daar de vermoedens rezen van een grootschalige heroïnehandel. Toen de Hagenaars als mogelijke verdachten in beeld kwamen, werd Nederland benaderd om aan te haken bij het onderzoek.

In Den Haag zijn woensdag drie woningen en een juwelierszaak doorzocht. Daarbij werden twee verdachten aangehouden voor de Duitse politie, de rechter-commissaris in Amsterdam zal beslissen of zijn mogen worden uitgeleverd. Een derde verdachte zal in Nederland worden vervolgd voor het in bezit hebben van heroïne en voorbereidingshandelingen voor drugshandel. In de woningen werden onder meer grote tassen met vermoedelijk heroïne aangetroffen. Ook is een brandblusser in beslag genomen, vermoedelijk bestemd voor het vervoer van heroïne. Uit onderzoek moet nog blijken of hierin drugs zaten verstopt.

Het onderzoek woensdag behelsde in totaal acht doorzoekingen in appartementen en bedrijfspanden in Keulen, Hamburg en Den Haag. In totaal werd ten minste zeven kilo heroïne in beslag genomen. Het vermoeden van de Duitse autoriteiten is dat de bende in 2017 in totaal 100 kilo heroïne ter waarde van 2 miljoen euro vanuit Turkije naar Duitsland heeft vervoerd.

Donderdag 7 december 2017 werden twee verdachten voorgeleid bij de rechter-commissaris in Amsterdam, zij verblijven op dit moment in detentie in afwachting van de beslissing tot overlevering aan Duitsland. Vrijdag 8 december 2017 werd een derde verdachte voorgeleid bij de rechter-commissaris te Den Haag, en ook deze blijft voor het moment in voorlopige hechtenis.