Eisen tot 6 jaar in megazaak Colt voor hennephandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank Breda een werkstraf en gevangenisstraffen tot 6 jaar geëist in de megazaak Colt. Daarin gaat het om twee criminele organisaties die verdacht worden van georganiseerde bedrijfsmatige hennepteelt en -handel en witwassen in en rond Tilburg in 2011. De zitting vandaag bestond uit de behandeling van zaaksdossier Colt I vanmorgen en Colt II in de middag.

Autobedrijf als dekmantel voor hennep

Op 10 maart 2011 is het onderzoek Colt I gestart op basis van informatie van het Team Criminele Inlichtingen dat bij een autobedrijf in Tilburg hennep wordt ingekocht en verkocht. De te verkopen hennep zou opgeslagen liggen in auto’s die buiten het autobedrijf staan.

In Colt I waarin het requisitoir vanochtend op de rechtbankrol stond, staan acht personen én het autobedrijf centraal als verdachten. Het gaat om mannen in de leeftijd tussen 28 en 51 jaar van wie er vijf de Turkse nationaliteit hebben, twee de Nederlandse en een de Nederlands-Turkse nationaliteit. Zij worden verdacht van het medeplegen van de uitvoer van en handel in hennep tussen 11 maart 2011 tot en met 21 november 2011 in Tilburg.

Tevens verdenkt het OM ze van deelname aan een criminele organisatie gericht op hennep en witwassen. Volgens het OM hebben de hoofdverdachten zich bovendien schuldig gemaakt aan witwassen door gebruik te maken van valse leningsovereenkomsten. Op 21 november 2011 werden de verdachten aangehouden.

Tijdens de doorzoekingen bleek er een ruimte te zijn ingericht als ruimte om de hennep te verpakken. Men trof een werkbank aan met restsporen hennep, afzuiginstallatie, mondkapjes, elektronische weegschaal, en 30 gram verpakte hennep. Ook zijn er twee wapens aangetroffen in de woningen van twee verdachten. Uit het onderzoek bleek ook dat er ook klanten kwamen uit Duitsland.

Het OM eiste vanmorgen eenmaal een werkstraf en daarnaast gevangenisstraffen tussen 20 maanden en 6 jaar.

Modus operandi

Uit opgenomen tapgesprekken blijkt dat klanten en afnemers bellen naar het autobedrijf. Vervolgens worden er afspraken gemaakt in versluierde taal over prijs, hoeveelheid , kwaliteit en moment van afname van hennep. Op de camerabeelden is te zien dat de afnemers aan de achterzijde van het bedrijf komen en daar hennep geleverd krijgen in zakken, tassen of dozen. Soms werd ook hennep gebracht.

Het autobedrijf was een dekmantel. Het pand was gedeeltelijk ingericht als verkoopruimte voor personenauto’s. Uit onderzoek van de Dienst Wegverkeer (RDW), de inbeslaggenomen boekhouding en afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat er slechts minimaal verkoop van auto’s plaatsvond. Een deel van de verkochte auto’s was bovendien aan verdachten uit het onderzoek. Bij een rolluik aan de achterzijde van het pand was een ruimte ingericht voor de bloeiende handel in hennep.

Hennepkwekerijen

Tijdens het onderzoek Colt I kwam een crimineel samenwerkingsverband (csv) van nog vijf andere personen in beeld, verdacht van de opbouw en exploitatie van hennepkwekerijen. Dat werd het zogenoemde onderzoek Colt II.

Vanmiddag stonden deze vijf mannen in de leeftijd tussen 31 en 56 jaar en  afkomstig uit Waalwijk en Tilburg terecht. Deze verdachten werden aangehouden op 24 januari, 6 maart en 1 mei 2012. Ze worden verdacht van het medeplegen van het kweken van hennep van 1 januari 2011 tot en met 24 januari 2012 in diverse plaatsen in Nederland. De meeste kwekerijen werden ingericht in woningen van zogenoemde katvangers. Veelal ging dat gepaard met de diefstal van elektriciteit en het illegaal en op gevaarlijke wijze aanleggen van de elektriciteit.

Daarnaast staan de handel in en het vervoer van hennep in diezelfde periode op de tenlastelegging en deelneming aan een criminele organisatie gericht op hennep. Twee van de verdachten worden gezien als leidinggevende van deze criminele organisatie. Bij die twee verdachten staan ook nog witwasfeiten op de dagvaarding. Eén van hen was tussen 2007 en 2009 directeur van het autobedrijf in Tilburg uit Colt I. Ook zijn er twee wapens aangetroffen, waaronder een geladen vuurwapen naast het bed van een verdachte.

De officier van justitie eiste tegen drie van deze vijf verdachten gevangenisstraffen van 24, 30 en 36 maanden en tegen beide hoofdverdachten 5 jaar.

Pleidooien

Tussen 20 november en 7 december staan de pleidooien van de verdediging op de planning van de rechtbank in Colt I en II.