Cel geëist voor familiebedrijf in hennep

Het OM Oost-Brabant heeft vandaag celstraffen geëist tegen vier verdachten voor diverse hennepkwekerijen in en rondom Helmond, witwassen van criminele gelden en een klein wapenarsenaal. De officier diende ook een vordering in van in totaal bijna 4 ton voor het criminele geld dat ‘verdiend’ werd door drie van hen. De vordering wordt op een later moment inhoudelijk behandeld.

Het grootschalig onderzoek van het ondermijningsteam Zuid-NL startte eind 2014. Uiteindelijk stonden vandaag een vader, twee zonen en de partner van een van hen op zitting. Volgens de officier was hier sprake van “echte hennepondernemers. Van hennepstekken tot knippen en van verdienen tot bewapenen. Puur voor persoonlijk gewin. Het telen van de hennep staat niet op zich maar is verweven met andere vormen van criminaliteit en het leidt vaak tot grove geweldsdelicten als ripdeals en in uiterste vorm liquidaties. In deze zaak is dat ook te zien want bij de diverse zoekingen werden wapens en munitie gevonden.”

Tegen de oudste zoon van 41 werd de hoogste straf geëist: 42 maanden waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zijn twee jaar jongere broer moet als het aan de officier ligt 32 maanden de cel in waarvan ook een half jaar voorwaardelijk. De eis tegen de 75-jarige vader was 14 maanden met een geldboete van €2850 voor het kweken van hennep, diefstal van stroom en bezit van een uzi . De partner, een 34-jarige vrouw wordt verdacht van het witwassen van het criminele geld. Het werd o.a. uitgegeven aan verbouwingen en de inrichting van huizen,  een jetski, diverse voertuigen en de dagelijkse boodschappen. Eis: 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.