Eis: tot drie jaar cel voor lidmaatschap criminele organisatie en drugshandel

Het OM heeft vandaag tot drie jaar celstraf geëist tegen tien personen, zeven mannen en drie vrouwen. Ze staan terecht voor onder meer deelname aan een criminele organisatie en drugshandel. De hoogste straf is geëist tegen een 56-jarige man uit Amsterdam die het OM als leider van de criminele organisatie ziet.

De tien personen zijn in februari 2016 aangehouden na een langdurig onderzoek  door de politie naar synthetische drugs, waaronder Chrystal Meth. Bij doorzoekingen in de woningen van meerdere verdachten trof de politie geldbedragen aan, variërend van enkele duizenden tot ruim tweehonderdduizend euro. In een loods van een verdachte vond de politie ruim twee ton in drie koffers in een bassin waarin drie krokodillen lagen. Ook trof de politie bij twee verdachten wapens en munitie aan. En in de woning van één verdachte een hennepplantage.

Klachtentelefoon

Acht van de tien personen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die tot doel had in drugs te handelen. Volgens het OM was de groep professioneel georganiseerd en werkten ze nauw samen. Zo was er een leider die de voorraad drugs op peil hield, contacten onderhield met klanten en koeriers werkinstructies gaf en voorzag van drugs. Een stel, een man van 30 en een vrouw van 34 jaar, zouden bestellingen van klanten aannemen en koeriers naar hen sturen. De 34-jarige vrouw zou een klachtentelefoon beheren en  klachten van klanten afhandelen.

Ingepakt

De overige verdachten hebben volgens het OM koerierswerkzaamheden verricht of drugs in voorraad gehouden of ingepakt. Tegen twee van hen zijn boetes geëist van bijna 14 duizend euro. Vier verdachten hoorden gevangenisstraffen van vier tot twintig maanden tegen zich eisen.

Verbeurdverklaring geld

Naast de gevangenisstraffen heeft het OM de rechtbank ook om verbeurdverklaring van geld gevraagd. Bij de 56-jarige man zou het gaan om ruim 266 duizend euro en daarnaast een auto. Bij vier andere verdachten gaat het om bedragen tussen de 6 duizend en 22 duizend euro per persoon.

De zitting gaat verder met de pleidooien van de advocaten van de verdachten.