OM eist 5 jaar cel voor smokkel van XTC-pillen.

Bijna 100.000 XTC-pillen in meer dan 100 enveloppen, gericht aan adressen in de VS, Denemarken en Thailand. Daarmee werd een Nederlandse drugsrunner op 8 januari 2016 aangehouden in Duitsland. Een sleutelfiguur in deze operatie - een 26-jarige Hagenaar - stond vandaag voor de Haagse rechtbank. Tegen hem eiste de officier van justitie 5 jaar cel.

Op 8 januari vorig jaar werd een Nederlandse drugsrunner in Duitsland aangehouden. In zijn auto vond de politie circa 99.500 XTC-pillen en ruim driehonderd gram cocaïne. Deze zaten verpakt in meer dan honderd enveloppen, gericht aan diverse adressen in de VS, Denemarken en Thailand. De man was daarmee op weg naar een postkantoor in Duitsland met de bedoeling daar postzegels te kopen en de enveloppen in verschillende brievenbussen te deponeren.

Uit het verhoor kwam naar voren dat de drugsrunner was ingeschakeld door de 26-jarige verdachte uit Den Haag. Voor de Hagenaar zou de drugsrunner al meer van dergelijke ritten hebben uitgevoerd waarbij de 26-jarige man telkens achter hem aanreed. Uit de telefoon van de drugsrunner bleek dat hij zeer veel telefonisch contact had met de Hagenaar. Ook werden de vingerafdrukken van de Hagenaar gevonden op de enveloppen.

Verder bleek eveneens uit getapte telefoongesprekken van de Hagenaar uit oktober 2016 dat hij handelde in drugs. Ook verkocht de Hagenaar de auto van de drugsrunner toen deze in voorarrest in Duitsland zat. Hieruit volgt dat de Hagenaar beschikte over de autopapieren en dus feitelijk de eigenaar was.

Alles bij elkaar bewijst dit voor de officier van justitie dat de Hagenaar een illegaal, internationaal postorderbedrijf in harddrugs runde en een sleutelrol in de internationale drugssmokkel vervulde.

De officier heeft tegen de verdachte 5 jaar cel geëist voor het smokkelen van harddrugs en voor het feit dat hij ook een ander – de drugsrunner – daartoe had aangezet.