Eisen tot 14 jaar cel voor criminele organisatie in cocaïnehandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tussen 3 en 14 jaren geëist tegen 6 verdachten in een omvangrijk strafrechtelijk onderzoek. Het OM verdenkt ze van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met cocaïnehandel van juli 2011 tot en met juni 2014, (gewoonte)witwassen, en valsheid in geschrifte. Bij twee verdachten zijn bovendien wapens en munitie aangetroffen. Het gaat om 6 mannen, in leeftijd variërend van 28 tot 46 jaar. Ze zijn, van geboorte, afkomstig uit Dordrecht, Rotterdam, Utrecht, Vlaardingen en Turkije.

Onderzoek

Bij het Arrondissementsparket in Rotterdam is op 3 mei 2012 een onderzoek gestart. Aanleiding daarvoor was binnengekomen CIE-informatie over witwassen en het voorhanden hebben van en vuurwapen door de 46-jarige verdachte uit Utrecht. Ook was gebleken dat deze verdachte ongebruikelijke transacties deed naar Zuid-Amerika. Bovendien werden er bij hem uitgeprinte e-mailberichten over het scannen van containers aangetroffen, gericht aan enkele fruitbedrijven. Zo kwamen verbanden tussen hem, inbeslagnemingen van cocaïne in Ecuador en enkele fruitbedrijven aan het licht.

Parallel is het Landelijk Parket een eigen onderzoek gestart naar diezelfde verdachte. Vervolgens zijn de overige verdachten in beeld gekomen.

Fruithandel als dekmantel

De criminele organisatie importeerde enkele jaren lang containers met groenten en fruit uit Ecuador, Peru en Colombia. Daarbij fungeerde de fruithandel als dekmantel voor cocaïnetransporten. De zeecontainers hadden hoofdzakelijk de haven van Antwerpen als bestemming. Gebleken is dat in de periode december 2011 t/m augustus 2013 tienmaal een (grote) hoeveelheid cocaïne werd aangetroffen. Deze zat verstopt in containers met groenten en fruit, welke bestemd waren voor de bedrijven. Het ging om een totaal van 15.854,90 kg cocaïne, één van de grootste hoeveelheden ooit.

Naast het importeren van cocaïne in georganiseerd verband hebben drie van de verdachten zich bezig gehouden met witwassen en valsheid in geschrifte. Zij konden beschikken over grote hoeveelheden contant geld. Zo had de verdachte, bij zijn aanhouding in het Rotterdamse onderzoek op 4 mei 2012, bijna 9 ton cash in huis.

Het strafdossier wemelt van de contante uitgaven voor verbouwingen, aankopen, reizen et cetera. En dat terwijl de verdachten niet of nauwelijks over legale inkomsten beschikken. Het gaat om uit misdrijf afkomstig geld.

Eerdere veroordelingen

Een van de zes verdachten die vandaag terechtstonden, is  eerder veroordeeld geweest tot 8 jaar. In Hoger Beroep is hier 4 jaar van gemaakt in verband met een partij van 8000 kilo cocaïne. Deze hoofdverdachte is daarnaast in Brazilië veroordeeld, maar had zich onttrokken aan de executie van die straf.

Vervolg

De komende dagen staan in het teken van het vervolg van de zaak. De pleidooien staan ingepland op 9 en 10 november. Op maandag 14 november vindt de inhoudelijke behandeling plaats van de zaken tegen twee medeverdachten.

De rechtbank in Rotterdam doet op 9 december uitspraak in alle zaken.