Hennepteelt

Hennepteelt krijgt bijzondere aandacht bij het OM. De verbouw van hennep heeft zich ontwikkeld tot een industrie die in belangrijke mate in handen is gekomen van de georganiseerde criminaliteit. De gevolgen daarvan zijn overal zichtbaar en ruikbaar. Vooral in de achterstandswijken van de grote steden. Als gevolg daarvan treedt verdere verloedering in deze wijken op. Bovendien ontstaan er tegenstellingen tussen degenen die de financiële verlokkingen van de wietteelt weerstaan en zij die op de aanvankelijk lucratieve aanbiedingen van de wietbendes in gaan. Naast deze teelt in woonwijken is ook op het platteland een vorm van illegale hennepteelt ontstaan, die in grootschaligheid doet denken aan de reguliere landbouw.

Voorbereiding illegale hennepteelt strafbaar

Handelingen die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen zijn strafbaar. Hierop staat een maximale gevangenisstraf van 3 jaar. Het gaat om personen en bedrijven die zelf niet telen. Maar die:

  • hun geld verdienen met de levering van goederen of diensten voor illegale hennepteelt;
  • hun geld verdienen met de financiering van illegale hennepteelt.

Voorbeelden zijn growshops, verhuurders en bouwers van kweekruimten en elektriciens die illegale installaties aanleggen. Deze aanpak moet de grootschalige illegale hennepteelt effectiever bestrijden.

Het Openbaar Ministerie (OM), politie, FIOD, Belastingdienst, gemeenten, provincies en het Rijk treden gezamenlijk op tegen facilitators van illegale hennepteelt. In de Opiumwet Artikel 11a worden voorbereidingshandelingen van illegale hennepteelt strafbaar stelt.  De wet biedt het OM en de politie de mogelijkheid strafrechtelijk in te grijpen, nog voordat er daadwerkelijk hennep wordt geteeld en gevaarlijke kwekerijen in werking zijn. De wet bestrijdt beroeps- en bedrijfsmatige illegale hennepteelt.