Digitaal procesdossier

De Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak werken samen om strafrechtelijke dossiers digitaal aan te maken en met elkaar te delen. Een digitaal dossier heeft veel voordelen: er is minder papier nodig, de doorlooptijd neemt af  en dossiers zijn overzichtelijker en makkelijker doorzoekbaar. Zo kunnen zaken sneller en efficiënter worden afgehandeld.

Digitaal vanaf de bron

Met het Digitaal Procesdossier (DPD) kan de politie met een druk op de knop een procesdossier samenstellen, bestaande uit digitaal getekende proces-verbalen en andere bewijsstukken, zoals foto’s. Na verzending is het procesdossier direct voor het OM beschikbaar, voorzien van digitale handtekeningen.

Documenten printen, ondertekenen en weer inscannen is straks dus verleden tijd. Verdachten, slachtoffers of getuigen van een delict kunnen daarnaast documenten in het bijzijn van een agent digitaal ondertekenen.

In juli 2022 is gestart met de landelijke invoering van het DPD voor zaken rondom veel voorkomende criminaliteit (vvc-zaken).  

Voordelen

Het DPD  heeft grote voordelen voor de strafrechtketen en het OM:

Papier uit de keten

Het project Digitaal Procesdossier is geïnitieerd door het Programma Digitalisering Strafrechtketen en draagt bij aan de doelstelling ‘Papier uit de keten’.