Drie jaar cel geëist tegen verdachte van helpdeskfraude
Een hele goede morgen, u spreekt met Kelly Smit van de Rabobank fraude helpdesk. […] Er is een half uur geleden geprobeerd om 1400 euro over te boeken naar een Duitse rekening en wij willen graag controleren of u dat zelf gedaan heeft. […] Bent u in Duitsland [geweest]? Heeft u daar bijvoorbeeld familie, vrienden zitten die dat eventueel uitgevoerd kunnen hebben?”
Aan de lijn was niet Kelly Smit van de fraudedesk van de Rabobank, maar - volgens het OM - een 33-jarige vrouw uit Almere die vandaag terecht stond voor de rechtbank in Lelystad. De verdachte probeerde ook niet om de mevrouw aan de andere kant van de lijn te helpen, maar om haar op te lichten.
Op geraffineerde wijze ontfutselde de verdachte informatie, maakte ze de slachtoffers bang en gaf ze hen veelal opdracht om pinpassen, geld en andere waardevolle spullen klaar te zetten, waarna een handlanger deze op kwam halen. Zogenaamd om ze veilig bij de bank op te bergen. In werkelijkheid zagen de meeste slachtoffers hun spullen nooit meer terug en werd hun bankrekening geplunderd.
Een reeks overwegend oudere dames uit het hele land werd op deze manier slachtoffer van oplichting en diefstal. Samen met anderen veroorzaakte de verdachte een enorme financiële, maar ook emotionele schade. Goed rechercheonderzoek naar aanleiding van een reeks aangiften leidde ertoe dat de verdachte op heterdaad in haar woning kon worden aangehouden. Ze was op dat moment aan het bellen met een nieuw doelwit.
Uit het onderzoek blijkt in de visie van het Openbaar Ministerie dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, diefstal en heling. Hierbij waren minstens 57 slachtoffers betrokken. Het onderzoek bevat echter aanwijzingen dat er meer slachtoffers zijn geweest. Omdat ze gestructureerd en langdurig samenwerkte met anderen wordt haar ook het lidmaatschap van een criminele organisatie verweten.
Gevangenisstraf en vergoeden van schade
De verdachte heeft bij veel van haar slachtoffers groot leed veroorzaakt. Ze raakten niet alleen geld en kostbare en dierbare spullen kwijt, maar vaak ook het vertrouwen in de wereld om hen heen. Financieel gewin was voor de verdachte echter belangrijker. Dit wordt haar zwaar aangerekend. Alles afwegend eist het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf voor de duur van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Ook is aan de rechtbank verzocht om de verdachte te verplichten een reeks slachtoffers, waaronder een bank, de geleden schade te vergoeden. Het gaat daarbij om een bedrag van in totaal ruim 105 duizend euro.
De rechtbank doet op een later moment uitspraak.