Celstraffen geëist tegen mannen die onder valse voorwendselen pinpassen en pincodes van ouderen buitmaakten
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft tegen een 19-jarige man uit Veenendaal een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist van drie jaar. Hij wordt ervan verdacht zeker acht mensen te hebben opgelicht door hen met valse brieven en telefoontjes te bewegen hun pincode en bankpas af te geven. Hiermee wist de man duizenden euro’s buit te maken. Tegen een tweede verdachte die ook bij de oplichtingen betrokken was, een 20-jarige man uit Veenendaal, eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Zijn bijdrage aan het geheel is volgens de officier kleiner geweest.
De werkwijze van de verdachten was in grote lijnen gelijk. Zij stuurden brieven naar potentiële slachtoffers op leeftijd. Zij waren allen minimaal 75 jaar; de meesten waren ver in de 80. Deze mensen kregen ogenschijnlijk namens de bank de opdracht dat zij hun bankpas moesten opsturen of zij kregen de mededeling dat er iemand langs zou komen om de pas op te halen. Ieder slachtoffer werd daarbij ook gebeld, ook schijnbaar namens de betreffende bank.
Slachtoffers werd ook gevraagd hun pincode af te geven, en zodra de pas en de pincode waren buitgemaakt werd het geld zo snel mogelijk met behulp van een geldautomaat van de rekening afgehaald. De twee verdachten maakten hierbij gebruik van hulp van anderen. Zo was er iemand die namen en adressen van potentiële slachtoffers aanleverde en waren er andere mensen die met buitgemaakte bankpassen geld opnamen. In de periode van september tot en met november 2020 werden zo zeker acht mensen voor duizenden euro’s gedupeerd.
De officier van justitie acht oplichting in vereniging, witwassen in vereniging en het plegen van computervredebreuk in vereniging wettig en overtuigend bewezen. “Het gaat hier om een volledig geautomatiseerd proces, waarin op zeer gewiekste wijze pincodes en bankpassen werden ontfutseld aan hoogbejaarde mensen. Daarbij werd een volledig fake werkwijze opgetuigd, compleet met fictieve helpdeskmedewerkers van banken”, aldus de officier op zitting.
Zij acht (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op zijn plaats. “Het belang van een goede strafmaat is niet alleen vergelding voor al deze slachtoffers en de ellende die zij moesten doormaken. De straf gaat ook over het ondermijnende karakter van dit soort crimineel gedrag. Door juist via digitale middelen en binnen het betalingsverkeer slachtoffers te maken wordt het vertrouwen in het digitale betalingsverkeer en in de digitale wereld ernstig ondermijnd.”
Het OM ziet de twee mannen als de hoofdverdachten in dit strafrechtelijk onderzoek. Er zijn in het onderzoek in totaal tien verdachten, de officier van justitie zal op een later moment een vervolgingsbeslissing met betrekking tot de overige verdachten nemen.