Celstraffen tot vier jaar geëist tegen jonge cybercriminelen
Tegen twee jonge verdachten van cybercriminaliteit heeft de officier van justitie Midden-Nederland vandaag celstraffen geëist van vier jaar en negen maanden. Het tweetal probeerde tientallen mensen op te lichten door zich voor te doen als geïnteresseerde koper op Marktplaats en gebruik te maken van zogenoemde phishing software. Als dat niet lukte, werden de slachtoffers bedreigd.
De twee, 17 jaar uit Huizen en 20 jaar uit Hengelo, verstuurden via een phishingsite valse betaalverzoeken naar potentiële verkopers op Marktplaats. De oplichters vroegen de verkopers één cent over te maken om hun betrouwbaarheid vast te kunnen stellen. Door die ene cent over te maken naar de fake website, kwamen de oplichters in het bezit van de inloggegevens van de verkopers voor internetbankieren. Gelijk daarop werden met die gegevens grote bedragen van de spaarrekeningen van de verkopers overgeschreven naar hun betaalrekening.
Vervolgens namen de ‘kopers’ dan weer contact op, zeiden dat er per abuis teveel geld was overgemaakt en vroegen dit bedrag ‘terug te betalen’. Als de verkopers dit deden, werden de bedragen overgeboekt naar de rekeningen van zogenoemde moneymules. Zij hadden hun bankrekening en bijbehorende bankpas en code voor een gering bedrag ter beschikking gesteld aan het tweetal. Als de bedragen waren overgeboekt, moesten zij deze contant opnemen en overdragen.
Als de slachtoffers door hadden dat er iets niet in de haak was en weigerden het geld over te maken of eerst te willen overleggen met de bank, werden ze bedreigd met zware mishandeling of brandstichting. Al met al ging het om 34 slachtoffers; bij 29 van hen werd ingebroken op de computer, tien van hen werden daadwerkelijk opgelicht en dertien werden bedreigd. De twee die vandaag voor de rechter stonden maakten zich zo schuldig aan oplichting, computervredebreuk, bedreiging en afpersing.
In het onderzoek door de politie werd de groep stap voor stap in beeld gebracht, onder andere door het natrekken van telefoongegevens, het afluisteren van gesprekken en bekijken van camerabeelden van betaalautomaten. In de periode januari tot en met maart 2019 werden de verdachten aangehouden en gehoord en vonden er doorzoekingen plaats. Bij de doorzoekingen werd een grote hoeveelheid telefoons en simkaarten gevonden die waren gebruikt bij de oplichtingen.
De officier van justitie noemde de verdachten slim. "Slim met computers, en slim in het leggen van contacten. Maar deze vaardigheden hebben ze op een volstrekt foute manier ingezet door vele personen op te lichten. Hun vertrouwen is ernstig beschaamd."
De 17-jarige verdachte heeft bekend de phishing websites te hebben gebouwd en te hebben ingelogd op de rekeningen van de slachtoffers. Bij hem is een gebrekkige gewetensontwikkeling en antisociale cognities vastgesteld. Tegen hem eiste de officier negen maanden jeugddetentie waarvan 94 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en daarbij reclasseringscontact en een werkstraf van 200 uur. De 20-jarige verdachte heeft zich beroepen op zijn zwijgrecht. Hij is al eerder in beeld gekomen voor soortgelijke feiten en het ontbreekt hem aan zelfreflectie en berouw. Zijn halsstarrige houding om te zwijgen noemde de officier zorgelijk. Tegen hem eiste ze een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar.