Celstraf geëist en ontneming tegen ontwerper en verkoper van malafide websites
Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een celstraf van 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen een 21-jarige man uit Almere die verdacht wordt van het bouwen en verkopen van nep-websites en software die gebruikt werden om mensen geld afhandig te maken. Ook moet hij 13.000 euro aan criminele winst terugbetalen. Volgens de officier van justitie maakte hij zich schuldig aan computervredebreuk en het medeplegen van oplichting en diefstal of een poging daartoe. In de aanklacht staan de zaken van twaalf slachtoffers in het voorjaar van 2017, waarmee een bedrag van ruim tienduizend euro gemoeid was. Tegen een 23-jarige medeverdachte uit Lelystad achtte de officier van justitie een poging tot diefstal met valse inloggegevens bewezen en tegen hem eiste de officier een celstraf van 80 dagen waarvan 32 voorwaardelijk.
Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland kwam de 21-jarige programmeur op het spoor in een onderzoek naar grootschalige phishing-praktijken en identiteitsdiefstal. Tijdens de zoektocht naar de bouwer van de nagemaakte banken- en betalingswebsites die hiervoor gebruikt werden, kwam de Almeerder in beeld. In mei 2017 werd hij aangehouden. In oktober van dat jaar werden twee andere verdachten die de websites gebruikt hadden, veroordeeld tot celstraffen van 30 en 36 maanden, waarvan in beide gevallen zes maanden voorwaardelijk.
Bij de phishingpraktijken werden mensen benaderd die op internet producten te koop aanboden. Nadat er een prijs overeengekomen was, werd de verkoper gevraagd één cent over te maken via een toegezonden betaallink. Dit was zogenaamd nodig om de identiteit van de verkoper vast te kunnen stellen. Via de link kwam het slachtoffer terecht op een internetomgeving die leek op de betalingsomgeving van de eigen bank, maar die in werkelijkheid een nagebouwde website was. Op deze wijze verkregen de verdachten de inloggegevens. Met die gegevens konden ze vervolgens via de echte website van de bank geld overmaken van de rekening van het slachtoffer naar de rekening van een zogenaamde money mule, een persoon die zijn rekening ter beschikking stelt voor illegale doeleinden. Van deze rekening werd het geld contant opgenomen.
De 21-jarige Almeerder zou de diverse nep-websites en bijbehorende software onder meer verkocht hebben aan een van de twee in oktober 2017 veroordeelde mannen en aan de 23-jarige Lelystedeling. Hoewel niet gebleken is dat de Almeerder zelf mensen benaderde, vormde hij een essentiële schakel in de keten van oplichting en diefstal. Uit onderzoek naar zijn computer en telefoon bleek dat hij niet alleen producten leverde, maar ook advies gaf en actief technische problemen oploste. Hierbij werd veelvuldig gecommuniceerd met de afnemers van de websites. Daarmee maakte de verdachte zich volgens de officier van justitie schuldig aan het medeplegen van de genoemde strafbare feiten.
De Almeerder wordt ook verdacht van een vorm van oplichting met een nagebouwde applicatie van een betalingsapp. Hierdoor lijkt het alsof het overeengekomen bedrag is overgemaakt maar in feite is dit een valse overschrijving. Op deze manier wist hij van drie slachtoffers een laptop te ‘kopen’ zonder deze daadwerkelijk te hebben betaald. Dankzij een onder de auto geplaatste zender en analyse van de aangestraalde telefoonmasten kon de verdachte volgens de officier van justitie aan deze drie gevallen van oplichting gelinkt worden. Ook uit onderzochte chatsessies uit de telefoon van verdachte bleek zijn betrokkenheid hierbij. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.