Beslag voor meer dan 1.000.000 euro in onderzoek naar niet-ambtelijke corruptie
De FIOD heeft gisteren onder leiding van het Functioneel Parket beslag gelegd op onroerend goed, geld op bankrekeningen, een aandelenportefeuille en een auto. De waarde van het beslag wordt geschat op meer dan 1.000.000 euro. Het beslag is gelegd in een strafrechtelijk onderzoek naar niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift, omdat misdaad niet mag lonen.
De verdachte was een voormalig trade manager en afdelingshoofd van een onderneming die termijnhandel verricht met agrarische producten en biobrandstoffen. De man wordt verdacht van niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift. Vermoedelijk heeft de verdachte tijdens zijn dienstbetrekking klanten van zijn werkgever bevoordeeld en heeft hij daarvoor als tegenprestatie via zijn twee ondernemingen giften ontvangen onder de noemer ‘advieswerkzaamheden’. Deze giften heeft hij in strijd met de goede trouw, verzwegen tegenover zijn werkgever. In de periode tussen 2013 en mei 2015 zou de verdachte zo circa 1.200.000 euro hebben verdiend.
De FIOD doorzocht de woning van de verdachte en twee garageboxen in Breda. Ook is er een bedrijfspand in Emmen doorzocht. Er is behalve beslag op waardevolle goederen ook beslag gelegd op administratie. Het onderzoek door de FIOD startte na een aangifte van de voormalig werkgever van de man in mei 2015. De man is in mei 2015 door zijn werkgever ontslagen.
Corruptie ondermijnt de samenleving
Corruptie en daaraan gerelateerde strafbare feiten zijn ernstig vanwege het ondermijnende en corrumperende karakter op de samenleving. Er berust verantwoordelijkheid bij werkgevers om het compliance beleid op orde te hebben, maar dat laat onverlet dat er ook een taak voor het Openbaar Ministerie kan zijn weggelegd om dit soort zaken te onderzoeken. Corruptie zorgt voor concurrentievervalsing en het vormt een ernstige aantasting van de integriteit. Daarom wordt ertegen opgetreden.