Een zekerheidsstelling is het betalen van een met het Openbaar Ministerie afgesproken bedrag waartegen in beslag genomen voorwerpen teruggegeven kunnen worden. Afhankelijk van een aantal factoren kunt u in aanmerking komen om tegen een vastgesteld bedrag een zogenaamde zekerheidsstelling te betalen. De voorwerpen worden na betaling teruggegeven.
Om een zekerheidsstelling aan te vragen, kunt u uw verzoek indienen bij:
Geef in uw verzoek duidelijk aan om welk parketnummer het gaat en voor welke voorwerpen u een zekerheidsstelling wenst. Uw verzoek wordt dan zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.
Na het indienen van een schriftelijk verzoek tot zekerheidsstellen, overlegt het Functioneel Parket met de betrokken officier van justitie of een zekerheidstelling in uw zaak mogelijk is.
Als er na overleg met de officier van justitie wordt besloten om tot een zekerheidsstelling over te gaan, dan wordt aan de hand van de taxatiewaarden de hoogte van de zekerheidsstelling vastgesteld.
Als uw verzoek tot zekerheidsstelling gehonoreerd wordt, geeft het Functioneel Parket u schriftelijk de bankgegevens aan u door waar het geld naar kan worden overgemaakt. Betalen in termijnen is niet mogelijk.
Als de aangeboden zekerheidsstelling niet binnen de daarvoor gestelde termijn wordt voldaan, gaat het Functioneel Parket alsnog over tot vervreemden (verkopen). (zie ook: art 117 Sv)
Wanneer uw betaling op de bankrekening van het Functioneel Parket staat bijgeschreven, verstuurt het Functioneel Parket de opdracht tot teruggave aan de bewaarder. De bewaarder zal u vervolgens schriftelijk berichten voor de verdere afhandeling van de teruggave.
Nadat het Functioneel Parket het bericht heeft gekregen dat er gelden terug mogen worden gegeven, wordt er geverifieerd of er derdenbeslag is gelegd, en of er geen verdere bijzonderheden zijn die de teruggave in de weg staan. Wanneer uw rekeningnummer nog niet bij ons bekend is, ontvangt u een brief waarin wij u vragen om uw bankgegevens en een kopie van uw legitimatiebewijs toe te sturen. Nadat wij deze gegevens van u hebben ontvangen, zal de financiële administratie de teruggave verwerken.
Na ontvangst van bovengenoemde gegevens, heeft de financiële administratie circa tien tot vijftien werkdagen nodig om het geld naar uw rekening over te maken. In sommige gevallen kan deze termijn afwijken. Staat het geld na vier weken na het insturen van uw bankgegevens nog niet op uw rekening, neem dan contact op met het Functioneel Parket. De contactgegevens vindt u onderaan.
Ja, u ontvangt wettelijke rente. De vergoeding wordt berekend over de periode van de dag van de inbeslagneming (contant geld), van de vervreemding van het voorwerp (verkoop) of van de ontvangst van de zekerheidsstelling tot aan de dag van de teruggave.
Het Functioneel Parket kan de hoogte van de wettelijke rente niet bepalen, deze wordt berekend door de financiële administratie.
Wanneer u het niet eens bent met de vervreemdingsopbrengst en/of de taxatiewaarden, dan kunt u uw bezwaar schriftelijk indienen bij Domeinen Roerende Zaken (DRZ). DRZ is verantwoordelijk voor verkoop en taxaties.