Wat zijn mijn rechten bij aanhouding?
- U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht.
- U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht).
- U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten.
- U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
- Vertel het de politie als u iets niet begrijpt.
- Meld het ook als u zich ziek voelt, een dokter wilt spreken of dringend medische zorg of medicijnen nodig heeft.
- Als de (hulp)officier van justitie beslist dat u op het (politie) bureau moet blijven, dan mag u vragen om een familielid of huisgenoot te laten weten dat u wordt vastgehouden. Soms kan de (hulp)officier van justitie beslissen dat dit tijdelijk nog niet mag. Hij laat u dit dan weten.
- Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan mag u vragen om het consulaat of de ambassade van uw land te laten weten dat u wordt vastgehouden.
- U kunt in eerste instantie maximaal 9 uur worden vastgehouden. Gaat het om een feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan? Dan kunt u maximaal 90 uur (3 dagen en 18 uur) op het bureau worden vastgehouden. Is het hierna voor het onderzoek nodig dat u langer wordt vastgehouden, dan beslist de rechter hierover. Vraag uw advocaat of de rechter wat u kunt doen als u het niet eens bent met uw aanhouding of met de beslissing dat u langer wordt vastgehouden.
- U heeft het recht om de stukken in te zien, als die er zijn. De officier van justitie kan in sommige gevallen bepalen dat dit niet mag. Hij laat u dit dan weten.