Verdachte internationaal georganiseerde domeinnaamfraude langer vast
De 34-jarige man uit Groningen, die wordt verdacht van internationaal georganiseerde domeinnaamfraude, heeft tijdens de pro forma zitting van 27 maart in de rechtbank van Groningen zijn voorlopige tenlastelegging aangehoord.
De officier verdenkt de man ervan dat hij, als leider van een criminele organisatie, ondernemingen heeft benaderd met het verhaal dat een andere partij geïnteresseerd is in de registratie van de door hen gebruikte domeinnaam met een andere extensie. De extensie is het laatste deel van een webadres, zoals .nl, .com, .org. Verdachte biedt de ondernemingen aan deze domeinnaam tegen betaling te registreren voor de duur van tien jaar. De domeinnaam wordt vervolgens geregistreerd bij een Amerikaanse onderneming. Niet voor de duur van tien jaar, maar voor een kortere periode. De dienst die door de partijen is afgenomen wordt dus niet volledig geleverd. Na een jaar worden de ondernemingen veelal opnieuw benaderd met het verhaal dat ze hun domeinnaam kunnen registreren tegen betaling voor de duur van tien jaar, een jaar later opnieuw, en in sommige gevallen een jaar later weer. Dit levert de verdenking domeinnaamfraude op.
Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat de handelswijze van verdachte zich niet beperkt tot de vijf ondernemingen wiens aangifte is meegenomen in het dossier. Het gaat vermoedelijk om duizenden gedupeerde ondernemingen uit diverse landen in Europa. De opbrengsten zijn per slachtoffer relatief klein (200 à 300 euro), maar door de omvang en periode heeft verdachte volgens het OM in totaal miljoenen euro’s verdiend. De ernst van de feiten zit hem niet in de individuele gevallen, maar in de bulk. Om dit in uitdrukking te brengen is als feit 2 op de voorlopige tenlastelegging het als leider deelnemen aan een criminele organisatie tenlastegelegd.
Daarnaast wordt de man verdacht van het opkopen van bedrijfsgegevens en data bij ondernemingen die benadeeld zijn in het fraudeonderzoek.
De rechtbank heeft besloten de voorlopige hechtenis van de verdachte te verlengen met maximaal drie maanden. Het onderzoek is bijna afgerond. Financiële onderzoeken zijn intensief en tijdrovend. Er is nog geen zicht op een datum voor de inhoudelijke behandeling.
De officier over dit onderzoek: “Aangezien het per onderneming om niet al te grote bedragen ging, is er een beperkte hoeveelheid aangiftes binnengekomen. Door het onderzoek dat is gestart naar aanleiding van deze aangiftes hebben we inmiddels zicht op zo’n 13.500 facturen, met een betaald benadelingsbedrag van een kleine 2,4 miljoen euro. Als wij meer aangiftes krijgen van dit soort fraudezaken wordt de kans groter dat verdachten kunnen worden opgespoord en vervolgd. Het heeft altijd nut om vermoedens van fraude te melden bij de politie”.