OM eist celstraf wegens fraude met valse diploma’s in de zorg

Vandaag stond een 32-jarige verdachte voor de rechtbank Rotterdam. Hij zou gedurende de periode van februari 2019 tot en met juli 2020 feitelijk leidinggegeven hebben aan het opzettelijk voorhanden hebben en/of gebruik maken van valse geschriften door een door hem opgericht zorgbemiddelingsbureau uit Arnhem. Het bemiddelingsbureau maakte gebruik van onder andere valse diploma’s om onbevoegde werknemers in de zorgsector aan het werk te zetten. Het Openbaar ministerie eist een celstraf van 11 maanden.

Vervalste documenten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is na melding van een zorgaanbieder onder leiding van het Functioneel Parket een strafrechtelijk onderzoek gestart. De zorgaanbieder had alle door haar ingehuurde uitzend- en bemiddelingsbureaus gevraagd om diploma’s en VOG’s van de uitzendkrachten op te sturen. Het Arnhemse bemiddelingsbureau verstrekte aan de zorgaanbieder slechts een deel van de gevraagde documenten, waarvan ook nog een deel van de documenten vals was. Op 21 juli 2020 vonden er doorzoekingen plaats in het bedrijfspand van het bemiddelingsbureau en in de woning van de voormalige bestuurder. In de administratie van het bedrijf werden onder meer valse diploma’s, uittreksels uit het diplomaregister van DUO, getuigschriften en een curriculum vitae aangetroffen. Uit het onderzoek blijkt dat via het bedrijf meerdere, ongekwalificeerde mensen in zorginstellingen hebben gewerkt. Het bedrijf was met de zorgaanbieder overeen gekomen dat het zorg zou dragen voor de werving en selectie van voldoende gekwalificeerd personeel en zij had de diploma’s en referenties van de uitzendkrachten moeten controleren. Uit verklaringen van de uitzendkrachten blijkt dat het bedrijf bij sollicitaties niet eens vroeg naar diploma’s of andere papieren.

Feitelijk leidinggeven

Het faillissement van het bemiddelingsbureau is vorig jaar uitgesproken, waarna door de curator een melding is gedaan van een vermoeden van faillissementsfraude. Daarmee was verdere strafrechtelijke vervolging van het bedrijf niet langer opportuun. De verantwoordelijke voormalig bestuurder kan wel vervolgd worden als feitelijk leidinggevende van de strafbare gedragingen. Hij had passende maatregelen moeten treffen om de strafbare gedragingen te voorkomen. Hij was immers degene die de uitzendkrachten aannam en die op dat moment al (bewijzen van) kwalificaties had moeten opvragen en die had moeten controleren, maar hij heeft dat bewust nagelaten. “Zoals in veel zaken waarin zorgfraude aan de orde is, blijkt “makkelijk en snel geld verdienen” ook hier vermoedelijk de zeer kwalijke drijfveer: er wordt misbruik gemaakt van publiek geld over de rug van kwetsbare personen.”, aldus de officier van justitie op zitting.

“Werkelijk ongehoord”

De officier van justitie benadrukt de ernst van de feiten: “hier wordt met valse documenten gepretendeerd alsóf sprake is van gekwalificeerde zorgverleners. Dat is werkelijk ongehoord en een ernstig verwijt. Het is ook gevaarlijk. Er is dan immers geen enkele toets of hij/zij wel bekwaam is om zorg te verlenen aan kwetsbare groepen in de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg.” Het OM eist een celstraf van elf maanden. Daarnaast wordt ook de tenuitvoerlegging van een maand gevangenisstraf gevorderd, die hem voorwaardelijk is opgelegd op 23 mei 2019 voor valsheid in geschrift, aangezien de verdachte binnen de destijds opgelegde proeftijd opnieuw de fout in is gegaan.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.