Strafbeschikking voor waterschapsbedrijf voor onjuist melden van ongewone voorvallen
Het Waterschapsbedrijf Limburg betaalt een OM strafbeschikking van 25.000 euro voor het niet tijdig of niet juist melden van vier ongewone voorvallen in Simpelveld en Panheel in 2022. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot eerder, na strafrechtelijk onderzoek, het betreffende waterschapsbedrijf te dagvaarden. Er is nu overeenstemming over de verbetermaatregelen waarna het OM alsnog besloot tot oplegging van een strafbeschikking van 25.000 euro.
Ongewone voorvallen Simpelveld en Panheel
Uit onderzoek naar incidentenmeldingen van het betreffende waterschapsbedrijf is gebleken dat incidenten niet altijd tijdig werden gemeld. Ook voorvallen bij de waterzuivering werden in sommige gevallen enkel bij het waterschap gemeld. Dit terwijl dergelijke voorvallen bij het ander bevoegd gezag (bijvoorbeeld de gemeente, provincie en/of omgevingsdienst) dienen te worden gemeld.
Op zaterdag 12 februari 2022 ontstond een storing van een perforatierooster op de zuiveringsinstallatie in Simpelveld. Die storing leidde tot een lozing van ongezuiverd water van in totaal ongeveer 700 m³ op de Eyserbeek. Op 24 mei 2022 vond ook een storing plaats in Simpelveld bij de perforatieroosters, waardoor opnieuw een overstort plaatsvond van in totaal ongeveer 500 m³. De incidenten werd alleen bij het waterschap gemeld.
Op 28 september 2022 leidde een storing bij de rioolzuiveringsinstallatie in Panheel tot een lozing van afvalwater van in totaal 6.689 m³. Pas op 3 oktober 2022 werd de overheid daarvan in kennis gesteld. Een irreguliere lozing op dezelfde installatie in Panheel, op 28 november 2022, van in totaal 1.364 m³, werd alleen gemeld aan het waterschap.
Wettelijke meldingsplicht
Het OM tilt zwaar aan de wettelijke meldingsplicht. Bij een incident is het van groot belang dat het bevoegd gezag daarover snel wordt geïnformeerd zodat zij toezicht kan houden op de oorzaak en de gevolgen van het incident en daar, waar nodig, maatregelen kan treffen. Ook is het noodzakelijk dat toezicht, daar waar nodig, maatregelen kan treffen om de kans op nieuwe incidenten tot een aanvaardbaar minimum te beperken. Het meldingssysteem bij het betreffende waterschapsbedrijf was onvoldoende op orde.
Verbetermaatregelen
Het OM besloot in eerste instantie de zaak voor te leggen aan de strafrechter. Dit omdat de standpunten tussen het waterschapsbedrijf en het OM ver uit elkaar lagen. Ook was het OM van mening dat er onvoldoende verbetermaatregelen waren getroffen.
Recent werd alsnog overeenstemming bereikt over een buitengerechtelijke afdoening van wat het OM het Waterschapsbedrijf Limburg verweet. Het waterschapsbedrijf heeft de interne meldingsprocedure op belangrijke punten aangepast. Om die reden ziet het OM af van een zitting en legt het OM een strafbeschikking op van 25.000 euro.