Beroep op de politie Oost-Nederland ook in 2024 onverminderd groot
De criminaliteitscijfers over 2024 laten geen daling zien en digitale criminaliteit groeit gestaag. Ook nam het aantal meldingen op de meldkamer flink toe en vergden demonstraties en andere vormen van maatschappelijk ongenoegen regelmatig inzet van politie. Het beroep op de politie in Oost-Nederland is groot terwijl de onderbezetting langdurig is. Dit maakt scherpe keuzes onvermijdelijk. Vanochtend werden de cijfers van de politie Oost-Nederland gepresenteerd aan de pers. Regioburgemeester Hubert Bruls, hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst en politiechef Gert Veurink keken gezamenlijk terug op het jaar 2024.
Het beroep op de politie bleef groot. Velen in de samenleving voelden zich betrokken bij onderwerpen in Nederland en ver daarbuiten. Ze spraken zich uit over bijvoorbeeld klimaat of oorlog en er werd een groot beroep gedaan op de politie om te zorgen voor rust, orde en veiligheid. Verder viel in 2024 het fenomeen van ‘nepagenten’ op evenals het gebruik van explosieven bij onderlinge conflicten.
Het aantal misdrijven in Oost-Nederland was in 2024 met 122.337 vrijwel gelijk aan 2023, waarbij het aantal opgeloste zaken steeg van 27% naar 30%.
Handen vol aan mensen met verward gedrag
Met ruim 5% meer meldingen (26.701) besteedde de politie in Oost-Nederland ook in 2024 weer veel tijd aan met mensen met verward gedrag. Waar sprake is van acute onveiligheid van de persoon of omgeving dan wel (ernstige) overlast, ligt er een taak voor de politie. De politie blijft op zoek naar oplossingen voor een vlotte overdracht van deze kwetsbare mensen aan zorgprofessionals. De wens is om te komen tot crisisdiensten die multidisciplinair samenwerken.
Politie pakt criminelen 35 miljoen euro af
In 2024 trof de politie Oost-Nederland 16 drugslabs aan en 48 dumpingen van drugsafval. Dit is nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Ook had ze 173 criminele samenwerkingsverbanden in beeld. Deze georganiseerde drugscriminaliteit gaat samen met bedreigingen en (grof) geweld en dat leidt tot grote ondermijnende effecten. De politie blijft daarom volop investeren in de aanpak van ondermijning waarbij de focus ligt op het opsporen van hoofddaders en het afpakken van crimineel vermogen: 35 miljoen euro in 2024.
Slachtoffers sneller geholpen bij digitale criminaliteit
Slachtoffers van online criminaliteit krijgen sinds 2024 in onze regio sneller agenten aan huis om aangifte op te nemen of sporen veilig te stellen als ze bijvoorbeeld zijn opgelicht door een nep-bankmedewerker. De politie vergroot hiermee de kans om daders te pakken en veroordeeld te krijgen. Deze succesvolle en door slachtoffers gewaardeerde aanpak krijgt inmiddels navolging elders in het land.
Aangifte doen blijft belangrijk om goed zicht te krijgen op de manieren waarop criminelen te werk gaan. Bij digitale criminaliteit zijn er vaak heel veel slachtoffers van één enkele dader en kunnen de schadebedragen fors oplopen. Dat bleek ook uit een zaak over helpdeskfraude bij creditcards met maar liefst 157 bekende slachtoffers, mogelijk zelfs meer.
Het geregistreerde schadebedrag van gedigitaliseerde criminaliteit in Oost-Nederland bedroeg in 2024 31 miljoen euro.
Langdurige onderbezetting leidt tot maken van scherpe keuzes
Al langer is bekend dat de politie de komende jaren te weinig mensen beschikbaar heeft. Deze onderbezetting zal ondanks genomen maatregelen meerdere jaren aanhouden. Tegen de achtergrond van onrust in de samenleving en de veranderende criminaliteit, kijkt de politie naar vernieuwing van haar werk, waarbij steeds meer gebruik wordt gemaakt van moderne technologie zoals drones, robots of kunstmatige intelligentie. Naast opsporing en vervolging zijn ook preventie en het verstoren of stoppen van criminelen door bijvoorbeeld websites offline te halen, steeds belangrijker om de samenleving veilig te houden.
Samen met alle burgemeesters en OM gaat de politie moeilijke keuzes niet uit de weg. Er wordt gekeken naar andere vormen van afdoening (zoals schadevergoeding of mediation) en selectiviteit in zaken die voor vervolging worden opgepakt. Dit ook in lijn met de uitgangspunten van het regeerprogramma.
Met dit alles voor ogen vindt de politie het belangrijk om in contact te blijven met alle mensen in Oost-Nederland, offline én online. Want juist door te weten wat er bij hen speelt, kan ze actief en samen met partners en onze inwoners bijdragen aan rust en veiligheid.