Plofkraak juwelier Rijssen: OM eist tot vijf jaar gevangenisstraf
Het Openbaar Ministerie eist vandaag gevangenisstraffen tot vijf jaar tegen vijf verdachten voor hun betrokkenheid bij een plofkraak in Rijssen in de vroege ochtend van 22 december 2023.
Iets voor vijf uur ‘s ochtends schrikt het centrum van Rijssen op van een zware explosie. Het blijkt te gaan om een plofkraak bij een juwelier. Rolluik, ruit en kozijn van die winkel sneuvelen, net als diverse ruiten van omliggende winkels en woningen. Dat terwijl bewoners binnen liggen te slapen. Een groot gedeelte van de winkelstraat ligt bezaaid met glasscherven en ook in veel woningen komt glas terecht. Wonder boven wonder raakt niemand gewond.
Bij de kraak wordt een grote hoeveelheid sieraden buit gemaakt. Vier mannen stappen in een gereedstaande auto met bestuurder – een gestolen voertuig met gestolen kenteken blijkt later - en gaan ervandoor. In hun vlucht ontstaat een aanrijding; de auto raakt zwaar beschadigd en de inzittenden kunnen hun weg niet vervolgen. Enkele verdachten stappen een paar uur later over in een allerijl opgeroepen auto, maar worden vervolgens nog in Rijssen door de politie achterhaald en aangehouden, de gestolen sieraden worden vlakbij aangetroffen. Twee andere verdachten, die kennelijk niet zijn overgestapt, worden diezelfde ochtend gearresteerd in het nabijgelegen dorp Enter.
De verdachten zijn mannen tussen de 21 en 27 jaar die sinds de plofkraak in voorlopige hechtenis zitten. Vandaag moesten ze zich verantwoorden voor de rechtbank in Almelo. Volgens het OM zijn ze allen medeverantwoordelijk voor de aanslag op de winkel. De officier van justitie: “Gelet op alle omstandigheden kan geconcludeerd worden dat sprake is van een gezamenlijke uitvoering, waarbij tussen de verdachten sprake is geweest van nauwe en bewuste samenwerking. Van begin tot eind zijn ze samen opgetrokken. Het kan niet anders zijn dat een bepaalde voorbereiding heeft plaatsgevonden. Een plofkraak pleeg je niet zomaar.”
Voor de 27-jarige verdachte geldt dat hij in het verleden meermalen is veroordeeld voor vermogensdelicten. Het OM eist tegen hem dan ook een zwaardere straf dan tegen de andere vier, die als first offender worden beschouwd.
Tegen de 27-jarige verdachte uit Amersfoort eist het OM 5 jaar gevangenisstraf. Tegen de drie anderen, allen uit de stad Utrecht, 4,5 jaar gevangenisstraf. Tegen de vijfde verdachte, en tevens de enige die heeft willen verklaren en tot op zekere hoogte openheid heeft gegeven, is 42 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar geëist. ‘’We hebben hier te maken met verdachten met een gezond stel hersenen en met allerlei mogelijkheden in het leven om aan geld te komen, maar zij kiezen ervoor om dat op een wijze te doen waarbij allerlei mensen slachtoffer zijn geworden’’, aldus de officier van justitie. Bij de strafmaat is verder rekening gehouden met de ernst van de feiten, de professionele en georganiseerde werkwijze. Ook rekent de officier het vier verdachten zwaar aan dat ze geen inzicht willen geven in hun handelen en in plaats daarvan zwijgen of ‘een kletsverhaal ophingen’. ‘’Om deze redenen valt het wat het Openbaar Ministerie betreft niet aan de maatschappij uit te leggen als verdachten op korte termijn op vrije voeten komen’’, aldus de officier van justitie.