OM eist gevangenisstraffen vanwege handel in vuurwapens en drugs

Het Openbaar Ministerie (OM) eist gevangenisstraffen van 4 tot 7 jaar tegen drie verdachten vanwege de handel in soft- en harddrugs. Twee van hen staan ook terecht vanwege de handel in vuurwapens en bovendien zouden er twee betrokken zijn bij een aanslag met een vuurwerkbom op een auto. Dat bleek maandag en dinsdag bij de rechtbank Overijssel in Zwolle. 

Uit de versleutelde SkyECC chats van een 41-jarige man uit Purmerend met een 28-jarige man uit Eindhoven blijkt volgens het OM dat beide verdachten zich bezig hielden met de handel in (automatische) vuurwapens en drugs. 

Zo chatten de mannen begin 2021 uitgebreid over harddrugs: “Wil je Brasil, regelen wij Brasil. Wil je Bolivia, regelen wij Bolivia snap je.” Dat het duidelijk over cocaïne gaat, is te zien op foto’s die de man uit Purmerend stuurt. Ook ‘Collo’ komt voorbij, Colombiaanse coke. In de chats komt naar voren dat hij de drugs in bezit heeft en verhandelt, en dat de Eindhovenaar als tussenpersoon fungeert. Die heeft contact met 50 andere SkyECC-gebruikers, en stuurt foto’s van blokken (door), “het zijn blokken van die Marokkaan”. Daarmee bedoelde hij de verdachte uit Purmerend.

Mooie dikke toppen

Na observatie van de man uit Purmerend kwamen ook de andere verdachten in beeld, die betrokken waren bij de drugshandel. Een van hen, een 28-jarige man uit Oss, had afbeeldingen van grote hoeveelheden hennep op zijn telefoon staan en foto’s van ‘mooie dikke toppen’. Er werden prijslijsten van verschillende soorten drugs gedeeld. Zijn zoekgeschiedenis op de telefoon wees op een grote interesse in het kweken van wiet. De mannen kwamen vaak op een adres in Amsterdam. Daar zijn ook henneptoppen in beslag genomen. Ook trof de politie daar een sporttas met gedroogde hennep aan waarvan eerder in de versleutelde communicatie een foto was gedeeld.

Met ‘.45 kogels dwars door vesten en muren schieten’

Naast drugs blijkt uit de versleutelde communicatie dat de hoofdverdachte uit Purmerend ook handelt in (automatische) vuurwapens en explosieven. Hij bood niet de minste wapens aan. Zo is te lezen in het strafdossier dat de Thompson pistoolmitrailleur een snellader is die nooit hapert, dat hij een drone heeft die kan afvuren, ‘kogels 34 stuks 9 mm Baretta’, “Hiermee gaan we echte patrons uit de bajes halen, let maar op bro”, “is punt 45 sig souer sterkste handwapen ter wereld bro”.  Hiermee zou je met ‘.45 kogels dwars door vesten en muren schieten’.

Eén van de Sky-ID’s waaraan hij foto’s stuurde en wapens aanbood, was de ID van de verdachte uit Eindhoven. Hij stuurde hem ook een foto met verschillende handvuurwapens waarvan hij er één aan de Eindhovenaar cadeau wilde doen. Een Kalasjnikov AK-27 bood hij aan voor 2600 euro en hij stuurde hem ook de foto van de Sig Sauer en een Colt toe. 

Explosie Nuland

In de nacht van 21 op 22 september 2022 raakte een auto in het Brabantse Nuland zwaar beschadigd door een Cobra 8.  Alle ramen lagen er uit, het linker achterportier stond open, en het dak van de auto stond bol. De glassplinters waren alle kanten op gevlogen. Een getuige verklaarde dat deze aanslag gepleegd was door de verdachte uit Oss, in opdracht van de hoofdverdachte uit Purmerend. Het was de bedoeling een vuurwerkbom in een woning te gooien. De verdachte zou dat niet hebben gedurfd, omdat er kinderen binnen waren en gooide daarom de vuurwerkbom in de auto. Tegen deze man is 4 jaar gevangenis geëist. De hoogste straffen eisen de officieren van justitie van het Landelijk Parket voor de man uit Purmerend en de man uit Eindhoven. Tegen hen eisen ze respectievelijk 7 en 5,5 jaar.

Medeverdachte

Een 25-jarige medeverdachte uit Amsterdam , is in maart 2024 door de rechtbank veroordeeld voor het bezit van ruim 6 kilo hennep, een handelsvoorraad voor een coffeeshop. Zijn strafzaak wacht op een behandeling in hoger beroep.

De rechtbank doet 14 november uitspraak in de zaken tegen de drie verdachten.