Man die ten onrechte werd veroordeeld voor stalking en bedreiging conform eis OM vrijgesproken

Vandaag vond bij het gerechtshof Den Bosch een zitting plaats in het kader van de herzieningsprocedure in de zaak van een man uit Arnhem, die in 2019 door de rechtbank Utrecht werd veroordeeld voor stalking en bedreiging van een vrouw uit Putten. Pas nadat hij een gevangenisstraf van één jaar had uitgezeten werd duidelijk dat de vrouw haar stalking in scene had gezet. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het hof vandaag in het kader van de herziening gevraagd om de veroordeling van de man ongedaan te maken en hem vrij te spreken.

Het is zonder twijfel de grootste angst van een aanklager: een verdachte vervolgen die het niet gedaan heeft. Belangrijker nog, voor de persoon in kwestie zijn de gevolgen groots. De veroordeelde kreeg door de rechtbank een gevangenisstraf van een jaar opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Na het uitzitten van die straf werd hij opnieuw door de vrouw beschuldigd. Deze keer werd duidelijk, onder meer door informatie van het tv-programma ‘Zeeman confronteert’ die aansloot op de bevindingen in het nieuwe politieonderzoek, dat de vrouw door middel van spoofing* zelf de bedreigende berichten verstuurde.

De vrouw is inmiddels door de rechtbank veroordeeld voor onder andere het doen van valse aangiftes en bedreiging. Ze kreeg daarvoor een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, opgelegd. Ook mag zij gedurende 5 jaar geen contact leggen met het slachtoffer en moet zich zij vanwege diverse persoonlijkheidsstoornissen laten behandelen. Ze ging tegen deze uitspraak in hoger beroep, de hoger beroepszaak moet nog behandeld worden bij het hof Arnhem-Leeuwarden.

Excuses
Duidelijk is dat het oorspronkelijke onderzoek tijdens de vervolging van de man niet feilloos is geweest. Nadat hij door de vrouw werd beschuldigd werden in het onderzoek vele bedreigende berichten op de telefoon van de vrouw aangetroffen, die afkomstig leken te zijn van het nummer van de man. Er is echter niet in de telefoonhistorie van de man onderzocht of de berichten ook daadwerkelijk vanaf zijn toestel waren verzonden. Het OM maakte hierover eerder dit jaar persoonlijke excuses aan de man. Op zitting, bij behandeling van de zaak van de vrouw, liet de officier van justitie zich ook uit over de zaken: “Het is een web aan leugens [geweest] dat is uitgegroeid tot enorme proporties. De onterechte veroordeling als gevolg hiervan, beschouw ik als een van de ergste dingen.”

Herzieningsprocedure bij de Hoge Raad
Nadat duidelijk werd dat de vrouw zichzelf de bedreigende berichtjes had gestuurd, heeft de daarvoor veroordeelde man een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad ingediend. Dat is de enige manier om een veroordeling ongedaan te maken Om de onherroepelijke veroordeling te herzien is een nieuw gegeven, een novum nodig. Hier zou dat gaan om het constatering dat de vrouw met spoofing zichzelf de berichten stuurde. Wanneer blijkt dat met zo’n novum een rechter een andere afweging zou hebben gemaakt, is er grond voor een herziening. Dat bleek in deze zaak het geval. De Hoge Raad besliste dat het hof in Den Bosch de strafzaak tegen de man moest herzien.


Het hof heeft direct uitspraak gedaan en heeft de man integraal vrijgesproken.

*Spoofing is een techniek waarmee je kunt doen voorkomen alsof de berichtjes die je zelf verstuurt afkomstig zijn van een ander telefoonnummer.