18 jaar celstraf geëist tegen verdachte villamoord Kinderdijk

Het is 2 december 2022 als aan het begin van de nacht een schot klinkt in de slaapkamer van een villa aan de Puntweg in Kinderdijk. Een 74-jarige man die naast zijn partner in bed ligt te slapen, wordt door een kogel in het hoofd geraakt. Hij vecht nog een paar dagen voor zijn leven, maar overlijdt uiteindelijk. Tegen de man die het Openbaar Ministerie verantwoordelijk houdt voor deze moord, een 78-jarige Alblasserdammer, is vandaag 18 jaar cel geëist.

Het slachtoffer is dat weekend op bezoek bij zijn vriendin met wie hij nog niet zo lang een relatie heeft. Het tweetal heeft bij elkaar de liefde weer gevonden en ze genieten van elkaar als ze samenzijn. De 74-jarige man heeft een woning in België. Samenwonen doen ze nog niet. Als het stel 's avonds wil gaan slapen staat er ineens een man in de deuropening van de slaapkamer met een camouflagebroek aan en een mutsje op zijn hoofd. Hij richt het wapen op het slachtoffer en haalt de trekker over.

De bewoonster herkent in de schutter haar klusjesman die al jaren voor haar werkt. Ze hoort dat hij tegen haar zegt dat ze ‘nu weet hoeveel hij van haar houdt.’ Vervolgens wordt het vuurwapen ook op haar gericht en krijgt ze te horen dat ook zij dood moet ‘om het op een roofoverval te laten lijken.’ Door op de gewapende verdachte in te praten, verandert de sfeer. Ze verklaart dat ze meegenomen wordt naar een andere kamer waar ze juwelen in een plastic tas moet stoppen. Daarna slaat de schutter op de vlucht.

Als de politie bij de villa aankomt, zwijgt de vrouw des huizes in eerste instantie over de identiteit van de schutter. Dit doet ze, zo blijkt later, omdat ze doodsbang was dat haar kinderen en kleinkinderen gevaar zouden lopen. Uiteindelijk vertelt ze toch wat er exact gebeurd is en kan drie dagen na het schietincident de verdachte in Limburg worden aangehouden.

Bewijs

Dat verdachte pas drie dagen na de moord aangehouden kon worden, is een complicerende factor in het onderzoek geweest. Zo is het moordwapen nooit gevonden. Toch is door het Team Grootschalige Opsporing (TGO) van de politie onder leiding van de officier van justitie voldoende bewijs verzameld om de verdachte aan de moord te kunnen linken. Zo is zijn bus zowel voor als na het schietincident op beveiligingscamera's in de omgeving van de Puntweg te zien. Ook zijn er schotresten aangetroffen in de bus en op de kleding van verdachte. En de bewoonster van het huis heeft hem duidelijk herkend en verklaart consistent over de gebeurtenissen die avond.

Immens gemis

De dood van het 74-jarige slachtoffer heeft diepe sporen nagelaten in de levens van zijn geliefden, zo vertelde de officier van justitie tijdens de zitting. “Zij moeten het nu zonder hun partner, vader, opa en broer doen. Het slachtoffer was vitaal en stond nog vol vreugde in het leven. Waarom heeft de verdachte dit gedaan? Hij geeft geen enkele openheid en dat is voor de slachtoffers in deze zaak onverteerbaar. Dat is ook iets wat het Openbaar Ministerie de verdachte zeer kwalijk neemt. Daarom is een lange celstraf de enige passende straf.”

Naast de lange celstraf is ook een contactverbod met de partner van het slachtoffer geëist.