Taxichauffeur veroordeeld tot werkstraf voor inrijden op dragqueen

Een 27-jarige taxichauffeur die op 7 augustus 2023 op een dragqueen inreed is veroordeeld tot zestig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook legde de rechter een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid op voor de duur van zes maanden. Het incident vond plaats om 4 uur in de nacht van 7 op 8 augustus 2023 tijdens Pride Amsterdam. De officier van justitie had één maand celstraf geëist en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk.

Het slachtoffer verklaarde bij de politie dat hij verkleed in drag samen met zijn vriend op een taxi wachtte die ze hadden besteld. De taxi arriveerde en verminderde vaart, maar de chauffeur trok op en reed verder toen hij zag dat zijn klant een dragqueen was. Het slachtoffer rende achter de taxi aan, vertelde hij de politie, waarna de chauffeur stopte en hem uitschold voor 'kankerhomo'. Het slachtoffer sloeg vervolgens met zijn tas tegen de taxi. Daarop reed de taxichauffeur achteruit richting het slachtoffer. Door op tijd opzij te springen, werd hij slechts licht geraakt.

Taxichauffeur ontkent

De verklaring van het slachtoffer wordt bevestigd door zijn vriend en een getuige. Ze zien hoe de taxi het slachtoffer schampt. Ook camerabeelden ondersteunen de verklaringen. Op de beelden is duidelijk te zien dat de taxichauffeur met opzet en met verhoogde snelheid op het slachtoffer afrijdt.

Omdat het uitschelden niet door de getuigen is gehoord en de taxichauffeur dit ontkent kan de officier van justitie niet voldoende aannemelijk maken dat het incident een discriminerend karakter had. Volgens de taxichauffeur is hij doorgereden omdat het slachtoffer agressief en intimiderend zou hebben gekeken; daarom besloot hij de rit te annuleren en door te rijden. 

Vaker rit geannuleerd


 “Op basis van de aangifte, de verschillende verklaringen en de beelden is komen vast te staan dat verdachte opzettelijk met zijn taxi op de aangever is ingereden”, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “Door met een auto en op hoge snelheid op iemand in te rijden kun je iemand ernstig verwonden. En ik ben van mening dat het volle opzet van de verdachte daarop gericht was. Op de beelden is immers duidelijk te zien dat hij recht op het slachtoffer af stuurt en geen moment remt. Dat hij geen letsel aan het gebeuren heeft overgehouden is enkel en alleen omdat hij op tijd wist weg te springen.“

De officier van justitie vindt het moeilijk te geloven dat de taxichauffeur een rit annuleert omdat de blik van zijn klanten hem niet aanstaan. Zeker als het midden in de nacht en dus donker is. “Voor het slachtoffer voelde dit ontzettend discriminerend en kwetsend. Hij is in zijn carrière als dragqueen veelvuldig beledigd en gediscrimineerd en heeft al vaak meegemaakt dat taxi’s een rit annuleren zodra ze hem in drag zien. Hij weet zeker dat de verdachte hem aanreed omdat hij drag queen is”, aldus de officier van justitie.