OM eist gevangenisstraf voor fabrikant 3D-wapens

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag bij de rechtbank Amsterdam een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden geëist tegen een 33-jarige man uit Hoogvliet, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een wapenfabriek met 3D-printers.

Vergroot afbeelding FCG-9 3D-vuurwapen
FCG-9-3D vuurwapen
Vergroot afbeelding Onderdelen FCG-9 3D-vuurwapen
Onderdelen FCG-9-3D vuurwapen

De man uit Hoogvliet staat terecht omdat hij in 2021 een appartement in Rhoon had ingericht als wapenfabriek met negen 3D-printers. Het was de eerste keer dat de politie in Nederland een dergelijke werkplaats voor de fabricage van vuurwapens ontdekte. De man uit Hoogvliet was onderhuurder van het appartement.

Grote schaal

De printerfarm was bedoeld om op grote schaal 3D-wapens te produceren, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket. Op het moment van de doorzoeking op 10 november 2021 waren 6 printers in bedrijf om onderdelen van vuurwapens te produceren.

De officier van justitie benadrukte bij de rechtbank dat de 3D-wapens beslist geen speelgoed zijn. “ Het meest populair is de FGC-9, waarbij de 9 verwijst naar het kaliber patronen dat kan worden afgevuurd. “Het is een semiautomatische wapen dat een dodelijk schot kan vuren, mits de onderdelen goed zijn gemonteerd.”

Het OM heeft gezien dat deze 3D-wapens een nieuwe doelgroep bereiken. Het gaat om mensen die niet in het criminele circuit zitten, maar wel een wapen willen hebben, zoals aanhangers van extremistisch gedachtegoed. Er zijn ook wel hobbyisten die het leuk vinden om te experimenteren met het maken van 3D-wapens.

Zeer zorgwekkend

“Deze trend is zeer zorgwekkend”, aldus de officier van justitie. “Het 3D printen verlaagt de drempel om aan een vuurwapen te komen. Je doet het niet zomaar op een zondagmiddag en het vereist wel technische kennis, maar je hoeft voor een wapen dus niet meer het illegale circuit in.  Een kunststof vuurwapen maken kan eenvoudig met een 3d-printer van een paar honderd euro en een ontwerp van internet.”

3D-wapens zijn niet alleen gevaarlijk voor een slachtoffer, maar ook voor de schutter. Geprinte wapens haperen nogal eens, zo is gebleken uit schietproeven door de politie. Het wapen faalt dan helemaal of de kogel komt er niet uit en een enkele keer brak de trekker af. Voor 3D-wapens gelden dezelfde regels als voor gewone vuurwapens. De productie en het bezit zijn verboden en daarmee strafbaar.

De verdachte zit sinds 22 februari 2024 opnieuw in voorlopige hechtenis in een Rotterdamse strafzaak vanwege het bezit van een vuurwapen en bijbehorende munitie.  

De rechtbank doet op 18 oktober uitspraak.