Haagse politieman zocht onterecht naar informatie

Een Haagse politieman (36) stond vandaag terecht voor computervredebreuk. Ruim dertig keer zou hij informatie hebben opgezocht in het politiesysteem zonder dat daarvoor aanwijsbaar een reden was.

De man deed de bevragingen in 2019 en 2020. In de meeste gevallen zocht hij informatie op over personen in zijn nabije omgeving. Een paar keer ging het om mensen in Brabant tegen wie een strafrechtelijk onderzoek liep. Volgens het Openbaar Ministerie is geen enkele logische reden aangedragen waarom hij als Haagse politieman moest uitzoeken wat er over deze Brabanders in de systemen stond.

De officier van justitie sprak op zitting zijn verbazing uit dat verdachte nooit een duidelijke verklaring heeft willen afleggen. Volgens de officier van justitie past dat niet bij een politieman die zijn bevragingen kan en wil verantwoorden.

Strafbeschikking geweigerd

"Geheime politie-informatie mag alleen geraadpleegd worden voor zover dat noodzakelijk is voor het werk," zei de officier van justitie. "Niet voor eigen gemak of persoonlijke nieuwsgierigheid. Het gaat om privacygevoelige informatie van burgers, waar de overheid zorgvuldig mee om moet gaan." Onbevoegde bevragingen maken de politie ook kwetsbaar voor corruptie, aldus de officier van justitie. "Hoe meer een agent bereid is informatie op te zoeken, hoe interessanter hij wordt voor criminelen die daar misbruik van willen maken."

Volgens het Openbaar Ministerie zou verdachte een taakstraf van 60 uur moeten uitvoeren. Die straf wilde het OM eerder opleggen als strafbeschikking, maar omdat verdachte daarmee niet akkoord ging kwam het vandaag tot een rechtszaak. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.