OM eist 12 maanden cel tegen Somaliër voor mensensmokkel

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank Overijssel in Zwolle 12 maanden cel geëist tegen een 46-jarige Somaliër uit Manchester (en genaturaliseerd tot Nederlander) voor het smokkelen van drie personen. De verdachte organiseerde zowel vluchten als paspoorten van look alikes voor mensen die per vliegtuig naar andere delen van Europa gesmokkeld wilden worden. 

De verdachte loopt tegen de lamp op 4 november 2022 als een Somalische vrouw vanuit Kopenhagen aankomt op vliegveld Eindhoven. Onderzoek aan haar paspoort toont aan dat zij niet de persoon is aan wie het paspoort is uitgegeven. De 46-jarige verdachte komt al snel naar voren als organisator van de smokkel. Hij wordt samen met de vrouw gezien op camerabeelden in de aankomsthal. Zelf zegt hij dat hij haar tegenkwam op het vliegveld, maar uit de telefoon van de vrouw blijkt het tegendeel. Zij hebben al eerder contact gehad. De Somalische vrouw wilde voorkomen dat zij zou worden uitgezet uit Zweden en hoopte op deze manier elders opnieuw te beginnen. 
 

“Onderzoek naar de verdachte leert dat hij druk bezig is met het smokkelen van mensen en het vergaren van identiteitsbewijzen. Uit alles blijkt dat hij beroepsmatig optreedt als mensensmokkelaar. Er zijn tientallen foto’s van identiteitsbewijzen, paspoorten en boardingpassen gevonden.”

Drie personen

Het onderzoek heeft concreet bewijs opgeleverd voor de smokkel van drie personen. Uit de telefoon van de verdachte komt de smokkel van nog twee anderen naar voren. Zo voerde hij in de periode mei/juni 2022 gesprekken met een vrouw waarin ze het gebruik van haar identiteitskaart bespreken voor de smokkel van een vrouw van Parijs naar Dublin. De vrouw vraagt dan of de te smokkelen vrouw op haar lijkt en er worden foto’s gedeeld. Op 15 juni 2022 is inderdaad iemand aangehouden die onterecht gebruik maakte van de identiteitskaart. De aangehouden vrouw is dezelfde als op de foto’s.

Op 8 juli 2022 is nog een onbekend gebleven persoon gesmokkeld van Luxemburg naar Dublin. Uit de telefoon van de verdachte wordt duidelijk dat op 3 juli 2022 door de gesmokkelde persoon geld zou worden overgemaakt voor het paspoort. De daadwerkelijke eigenaar heeft haar identiteitskaart later inderdaad als “vermist” opgegeven. 

Netwerk

“Dit onderzoek toont weer aan dat mensensmokkel op verschillende manieren plaatsvindt en dat smokkelaars een belangrijke rol vervullen bij migratiecriminaliteit”, benadrukte de officier van justitie van het Landelijk Parket. De verdachte zocht de paspoorten voor de mensensmokkel binnen zijn netwerk en zorgde ervoor dat de gesmokkelden met deze paspoorten konden reizen. Hoeveel de man aan de smokkel heeft verdiend, is niet duidelijk geworden.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.